2021. május 10. - Pozsony | Október végén indult a szlovák természetvédelem legfontosabb törvényének tárcaközi észrevételezési folyamata.

A környezetvédelmi tárca által kidolgozott módosítás célja a nemzeti parkok és rezervátumok szükséges védelmének biztosítása. Az véleményezés során 975 észrevétel érkezett, ebből 835 lényegi beleértve azt, melyet több mint 30 ezer ember írt alá. A tárca a következő hónapokban szakértői szinten vitatja meg partereivel az hozzászólásokat - írja a minisztérium sajtóközleménye.
„A szlovák természet védelme egyértelmű és következetes szabályokat érdemel. Ma társadalmi szinten a dolgok előmozdítása iránt komoly elszántság és kedv érzékelhető“ – mondta Sólymos László környezetvédelmi miniszter.
Az észrevételek kiértékelése után a tárca feladat lesz meggyőzni partnereit arról, milyen fontos is Szlovákia legértékesebb területeinek, különösen nemzeti parkjainak, természetvédelmi területeinek, valamint ritka állat- vagy növényfajainak hatékony védelme.
Sólymos László tárcavezető októberben mutatta be a természetvédelmi törvény módosító javaslatát. Legfontosabb pontjainak a nemzeti parkok védelmét tartja. A módosítás a beavatkozásmentesség elvének kiterjesztésével számol minden nemzeti park területének felére. A fennmaradó területen pedig kizárólag az erdők természetes ökológiai funkcióinak fenntartását és védelmét biztosító erdőgazdálkodás lenne folytatható. Ezt segíti elő a javaslat azon pontja is, amely kimondja, hogy nemzeti parkok állami kezelésben lévő területei az Állami természetvédelem kezelésébe kerüljenek.
A nemzeti parkokon kívül is változásra van szükség. A módosítás korlátozza a nagyüzemi fairtást a védett területeken, és megerősíti az állami természetvédelmi hatóság jogköreit az az erdőfejlesztési programok elfogadásánál azzal, hogy a hatóság jóváhagyására lesz szükség.

 

No events