2021. december 16. - Brit-Kolumbia kormánya több mint 200 őslakos törzset kért fel, hogy 30 napon belül döntsenek arról, hogy támogatják-e a tervet, vagy további megbeszélést igényelnek.

VICTORIA – A brit kolumbiai kormány azt közölte, hogy véglegesíti a terveket azokkal az őslakos törzsekkel, amelyek támogatják a fakitermelés elhalasztását bizonyos őserdőkben, miközben folytatja a tárgyalásokat azokkal a csoportokkal, amelyeknek több időre van szükségük a döntéshez.
A tartomány a múlt hónapban jelentette be, hogy egy szakértői testület 26 000 négyzetkilométernyi, a biodiverzitás tartós elvesztésével fenyegetett, őserdőt térképezett fel. Több mint 200 őslakos törzset kért fel brit kolumbiai kormány, 30 napon belül döntsenek arról, hogy támogatják-e a halasztást ezeken a területeken, vagy a terv további megbeszélést igényelnek. Az erdészeti minisztérium csütörtökön közleményt adott ki, amely szerint 161 törzstől kapott választ, és csaknem háromnegyedük jelezte, hogy több időre van szükségük a műszaki információk áttekintésére vagy a helyi őslakosok ismereteinek beépítésére a javasolt halasztási tervekbe, mielőtt döntést hoznának.
A tervet és az ütemtervet számos bennszülött csoport bírálta, köztük a First Nations Leadership Council, amely a brit kolumbiai unió vezetőiből áll: az indián törzsfőnökök, a brit kolumbiai őslakosok gyűlése és az őslakosok csúcstalálkozója. A Tanács tagjai a múlt hónapban közleményt adtak ki, amelyben aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy a veszélyeztetett őserdők védtelenek maradnak, míg brit kolumbiai kormány áthárította a felelősséget az őslakosokra, anélkül, hogy részleteket közölt volna az esetleges kieső bevételek pótlására szolgáló pénzügyi támogatásról, ha a bennszülötttek úgy döntenek, hogy elhalasztják az őserdők fakitermelését a területükön.
Katrine Conroy erdészeti miniszter a múlt hónapban elmondta, hogy a tartomány követte egy tavaly közzétett független felülvizsgálat ajánlásait, amelyek szerint a tétlenség tartós veszteséget eredményezhet a leginkább veszélyeztetett, őserdei ökoszisztémákban. A kezdeti halasztások két évig tartanak, mondta Conroy, lehetővé téve az őslakosokkal való konzultációt a területükön az őserdők kezeléséről. Ezt követően a veszélyeztetettként azonosított őserdőkben vagy nem engedélyezik a fakitermelést, vagy új, fenntarthatóbb gazdálkodási tervek készülnek – mondta a miniszter.
Brit-Kolumbia terve szerint az erdészeti engedéllyel rendelkezők önként leállíthatják a fakitermelést az elhalasztott őseerdei területeken, különben az erdőtörvény értelmében visszavonják az engedélyüket. Az erdészeti minisztérium közölte, hogy a 26 ezer négyzetkilométernyi veszélyeztetett, őserdők mintegy felét „belátható időn belül nem fenyegeti a fakitermelés”, miközben mintegy 500 négyzetkilométeren átfedés van a korábban jóváhagyott kivágási engedélyekkel. Sok erdészeti cég jelezte, hogy nem folytatja a fakitermelést ezeken a területeken, amíg az őslakosokkal folynak a tárgyalások – tette hozzá a minisztérium.

No events