b_150_150_16777215_00_images_stories_erdokar_fagyongy3k.jpg
2015. december 18. - Ez az ünnepi kedvenc inspirálja, eteti a madarakat, és segíthet a rák kezelésében. De van egy sötét oldala is.

Az egyik legromantikusabb karácsonyi hagyomány a mennyezetre vagy ajtónyílásra akasztott fagyöngy alatt való csókolózás. Azok, akik a zöld levelei alatt találják magukat, talán nem tudják, hogy ez a szerelemszimbólum valójában egy ördögi parazita, amely a fák tápanyagainak kiszívásából él.

Nem gondolja, hogy nagyon romantikusan hangzik az élősködő alatt való csókváltás?
Nos, egyre furcsább. Valószínűleg a növény parazita természete az oka annak, hogy az emberek kezdték azt gondolni, hogy a fagyöngy elég különleges ahhoz, hogy csókolózzanak alatta. Úgy tűnik, hogy a fagyöngy csodálatos módon zölden marad egész télen, és ez „az alapja a tél közepén a fagyöngyhöz kapcsolódó hagyományoknak" - mondja Jonathan Briggs, fagyöngy szakértő és tanácsadó. De megőrzi ezt az élénk zöld színt a víz és a talaj ásványi anyagainak ellopásával a gazdafájáról. Bár egyes fagyöngyfajok „korlátozott számban meglehetősen jóindulatúak lehetnek”, mások annyit vesznek el a fáról, hogy „bármilyen mennyiségben problémát okozhatnak” – mondja Briggs. Ha bármelyik típus átterjed a fa legtöbb ágára, a fa elhal. – És így lesz – mondja –, a fagyöngy. Vedd figyelembe, hogy egyes fajok mérgezőek, és a fagyöngy kezd kevésbé olyannak tűnni, mint amikor kilesed a mamát, aki csókolgatná a Mikulást, és inkább olyannak, ami krampuszt ültetne a karácsonyfádra.
De ez nem jelenti azt, hogy a fagyöngy rossz. Tudományos bizonyítékok arra utalnak, hogy egyes fagyöngyfajták komoly előnyökkel járhatnak a madarak és az emberek számára.
A jótékony parazita
Annak ellenére, hogy a fagyöngy megöli a fákat, a vizsgálatok kimutatták, hogy amikor egyes fajokat eltávolítanak az ökoszisztémából, a madarak megszenvedik. A Proceedings of the Royal Society B 2012-es tanulmánya szerint, amikor a tudósok az ausztráliai Új-Dél-Walesben található Billabong Creek egyes részeiből kiirtották a fagyöngyöt, jelentős visszaesést tapasztaltak a madarak és más fajok populációjában. A fagyöngyös területeken ez a populáció változatlan maradt vagy növekedett. Az Acta Oecologicában megjelent 2014-es tanulmány hasonló megfigyeléseket tett a fagyöngy és a madarak közötti kapcsolatról Mexikó középső részén. Mindkét dokumentum azt állítja, hogy a fagyöngy kulcsfontosságú faj – egy olyan organizmus, amely döntő szerepet játszik az ökoszisztémában. Arra is van bizonyíték, hogy egyes fagyöngyfajták felhasználhatók rák kezelésére – amire az emberek az 1920-as évek óta használják. Az orvosok ma már fagyöngyöt is felírhatnak Európában. A Johns Hopkins's School of Medicine-ben pedig az orvosok elvégezték az első szigorú, a fagyöngy rákos betegekre gyakorolt ??hatásának vizsgálatát az Egyesült Államokban.
Channing Judith Paller onkológus szerint a korábbi kutatások azt sugallják, hogy a parazita legalábbis segíthet „enyhíteni a hagyományos terápia mellékhatásait", például a kemoterápiát gyakran kísérő hányingert, hányást és étvágytalanságot. „Ha ezek a tünetek csökkennek, a beteg jobban tolerálja a kemoterápiát, és többet szedhet belőle" - mondja Paller. Talán a fagyöngy elég szép ahhoz, hogy csókolózzon alatta.

b_150_150_16777215_00_images_stories_erdokar_fagyongy1k.jpg
Az érzéki parazita?
Nem világos, hogy az emberek miért kezdtek csókolózni a fagyöngy alatt. Az egyik skandináv mítosz azt állítja, hogy miután Balder istent megölték egy fagyöngy nyíllal, az emberek csókolózni kezdtek a parazita alatt. A részletek arról, hogy miért kezdtek el alatta csókolózni, kissé homályosak – lehet, hogy valami köze van a növény alatti békekötéshez. Más eredettörténetek szerint az emberek azért kezdtek csókolózni a fagyöngy alatt, mert az a termékenység jele volt; és van néhány fizikai nyom arra vonatkozóan, hogy az emberek miért gondolhatták ezt. Amellett, hogy sok faj télen zölden marad, néhány fajnak nagy bogyói vannak, amelyek azt választják ki, amit egyesek spermaszerű anyagnak neveznek. Az Egyesült Államokban a fagyöngy alatti csók korábban sokkal bonyolultabb volt. Washington Irving azt írta, hogy a férfiak általában annyi puszit adtak a nőknek, ahány bogyó volt a felettük lógó fagyöngyön, és csókonként egyet leszakítottak. Remélhetőleg ezek a párok soha nem hajtották végre a rituálét a törpe fagyöngy nagy fehér bogyóival – amelyek az evolúciós zseniális lépésként felrobbanva terjesztik ki magjaikat. Valóban a termékenység szimbóluma. Becky Little

No events