2021. december 28. - A Scottish Forestry együttműködik a skót földbérlő gazdálkodók szövetségével annak bemutatására, hogy az erdőtelepítés milyen előnyökkel jár az összes mezőgazdasági vállalkozás számára.

Ennek a munkának a részeként egy új erdőtelepítési esettanulmányt tettek közzé, amely egy bérelt farmot mutat be. A tanulmány célja, hogy több bérleti alapú vállalkozást ösztönözzön arra, hogy fontolja meg az erdőtelepítést.
Máiri McAllan környezetvédelmi miniszter üdvözölte a közös munkát: „A közelmúltban benyújtott erdészeti támogatási kérelmek körülbelül 80 százaléka már kisebb méretű erdőtelepítési projektekből származik. „Erre kell építenünk, és biztosítanunk kell, hogy minden gazdálkodó, beleértve a bérlőket is, erdőt telepítsen vállalkozása fellendítése érdekében. „Remélem, ez az új esettanulmány több földbérlő gazdálkodót ösztönöz arra, hogy komolyan vegyék fontolóra az erdőtelepítést, és használják ki a rendelkezésre álló segítséget ennek megvalósításához. „A mezőgazdasági erdők számos előnnyel járhatnak, például menedéket nyújtanak az állatállománynak, jobb élőhelyeket biztosítanak a vadon élő állatok számára, jövőbeli bevételt biztosítanak a fából és csökkentik a vállalkozás szénlábnyomát.”
Az esettanulmány középpontjában a felvidéki Ruthven Farm áll. Ez egy Crown Estate Scotland bérelt farm 800 hektáros méretű. Ruthven már látta, milyen előnyökkel jár, ha fákat ültetnek a farmon – menedéket és élőhelyet a nyájuk számára, valamint új kerítést építhettek. Ezek az előnyök az állomány jobb kezeléséhez és a szomszédos gazdaságok biológiai biztonsági akadályainak javításához vezettek. A vegyes erdőket nedvesebb, kevésbé produktív területekre telepítették, például olyan mezők szegleteibe, amelyekben mezei élőhely található. Ezek a területek ma már kevésbé nedvesek a fák miatt. Az erdőben az állomány túlélési aránya is jelentősen javult, ahogy a fák nőnek.
Christopher Nicholson, a skót földbérlő gazdálkodók szövetségének elnöke elmondta: „Ez a Ruthven Farmról szóló esettanulmány hasznos példákat nyújt a bérelt gazdaságokban lehetséges erdőterületek létrehozására, a kisméretű mezőgazdasági erdőktől a nagyméretű tűlevelű ültetvényekig. A tanulmány egyértelműen elemzi a gazdaság számára a megfelelő faültetés mezőgazdasággal való integrálásának előnyeit, beleértve a Woodland Carbon Code-ból származó bevételt is. „Az STFA azt szeretné, ha az ilyen típusú faültetési lehetőségek minden bérlő számára elérhetőek volnának, ha erdőt szeretnének integrálni a birtokukba. A mezőgazdasági lízingekkel kapcsolatos meglévő korlátozások ellenére, amelyekkel esetleg foglalkozni kell, létfontosságú, hogy a mezőgazdasági üzemek bérlői hozzájárulhassanak a biológiai sokféleséghez és az éghajlatváltozás mérsékléséhez. „A Ruthven Farm bérbeadójaként a Crown Estate Scotland jó példát mutatott azzal, hogy engedélyezte a bérlők számára az erdőtelepítést, és szeretnénk, ha más földtulajdonosok is hasonló megközelítést alkalmaznának a fákkal való diverzifikációra törekvő bérlőkkel.”
A Scottish Forestry számos kezdeményezést dolgozott ki, hogy megkönnyítse a kisebb földtulajdonosok, gazdálkodók, kertészek és erdőtulajdonosok számára a fatermesztést. Egyszerűsített erdőterület-létrehozási útmutatót készítettek, létrehoztak egy kiserdő-hitelprogramot, és az Integráló fák hálózatán keresztül létrehozták a demógazdasági erdőterületek hálózatát.

No events