2020. december 19. - A megszokott tájon szinte az egyik pillanatról a másikra történt a változás, ezért sokaknak feltűnt a rendkívül gyors fakitermelés és annak eredménye, az üres terület.

Dunaújváros önkormányzatának zöldfelületi ügyintézőjét kérdeztük az erdővel kapcsolatban. Szabó László elmondta: – Ezt gyakran észreveszik a városlakók, érzékenyek is erre a dologra, de tudni kell, hogy minden erdőre az Erdészeti Igazgatóság által előírt erdőgazdálkodási üzemterv van, melyben előre megírják, 10 évre lebontva, hogy melyik erdősávokat milyen dekádokban, illetve milyen időpontokban kell kitermelni. Ők határozzák meg azt is, hogy egy erdő vágásérett-e, illetve, hogy milyen fizikai állapotnak örvend.
Mint megtudtuk, ez az erdő már évek óta vágásérett volt a kora miatt is, emellett a faállományban olyanok is voltak, amelyek már túlnőtték a korukat. Az egyhektáros terület az önkormányzat tulajdona és neki is, illetve a vele szerződésben álló kezelőnek is érdeke, hogy a tarvágás után minél előbb vissza legyen telepítve. Hamarosan kifúrják a tuskókat, rendbe teszik a területet, utána kezdődhet, valószínűleg jövő tavasszal, esetleg ősszel, az erdő újratelepítése.

No events