2021. április 20. - A városlakók és a környékbeliek kedvenc kirándulóhelye a csácsi városrész melletti Horhosok útja, ahol medvehagyma szezonban túrázók és gyógynövénygyűjtők mellett már polgárőrökkel is össze lehet futni.

A csácsi Kisfalud-hegy nyugati oldalát borító erdőben tél végétől májusig virágzik a medvehagyma, ide vonzva sajnos sok nyerészkedőt is. Akik aztán fittyet hánynak a szedés szabályaira, tömegével ássák ki a hagymákat, veszélyeztetve az országos hírű állományt.
– Civil szervezetünk a természeti értékeknek éppen olyan figyelmet szentel, mint az anyagi javaknak – mondta Tóth Géza, a 2001-ben alakult és 27 taggal működő Csácsbozsoki Polgárőr Egyesület elnöke. – Ezért kötelességünknek tartjuk, hogy a járőrszolgálataink nagyobb részét itt teljesítsük.
– Városrészünk a megyeszékhely keleti kapuja, a 76-os főút Csács és Bozsok között vezet a belvárosba, nem mindegy, milyen benyomás fogadja a Zalaegerszegre érkezőket – fogalmazott Tóth Géza, kiemelve: tavaly összesen 1722 órát töltöttek közterületi szolgálatban, ebből 54 órát a körzeti megbízott rendőrrel közösen. Jó a kapcsolatuk a részönkormányzattal, biztosítják a rendezvényeket, amiért irodát kaptak cserébe. De a helyi Izsák-suli is számíthat a polgárőrökre: tagjaik reggelente az intézmény előtt felügyelik a forgalmat.
Az egyház is az egyesület partnerei közé tartozik, a Szent Sebestyén-templomnál és a hegyi kápolnánál hagyományosan polgárőrök vigyázzák a körmenetek biztonságát. A helyi civilekkel, köztük a nyugdíjasklubbal pedig kimondottan baráti viszont ápolnak. De a polgárőrök a Szent István-szobornál lezajló augusztus 20-ai városi ünnepségről, a csácsi fesztiválról, az adventi programokról és a hegyi maratonról sem hiányoznak.
– A rendezvények nagyobb része a járványveszély miatt sajnos nálunk is elmaradt, de azért nem tétlenkedtünk – folytatta az elnök. – Részt vettünk a tavaszi köztisztasági akcióban, és a hétvégén rendbe tettük az irodánkat is magában foglaló épület környezetét, megreguláztuk a sövényt, takarítottunk. Kevésbé látványos, de szívügyünknek tekintett munka a Szomszédok Egymásért Mozgalomban a lakossággal való közvetlen kapcsolattartás, hogy szükség esetén segíteni tudjuk a rászorulókat, és megfelelő tájékoztatással megvédhessük őket a csalóktól és egyéb zsiványoktól. Szolgálati járművünk nincs, pedig elég nagy a területünk, sokat segítene a munkánkban, ha kapnánk legalább két robogót, amivel a távolabbi, környezetvédelmi szempontokból fontos helyekre is gyakrabban eljutnánk.

 

No events