Programok sokasága péntektől vasárnapig Budapest, 2013. január 28. (hétfő) – Pénteken, szombaton és vasárnap Mackófesztivál lesz a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Számos gyermek- és családi programmal várják a medvék és rokonaik iránt érdeklődőket. Lesz játszóház, macibáb készítés, mézkóstoló, látványetetések a medvéknél, illetve különleges állatbemutató is. Február 2-án ráadásul azt is meg lehet majd figyelni, hogy a medve meglátja-e az árnyékát. Azok a 14 éven aluli gyermekek, akik brummogva érkeznek az Állatkert főbejáratához, ezen a három napon díjmentesen léphetnek be a kert területére.


Mackófesztivállal várja látogatóit a Fővárosi Állat- és Növénykert február 1-től 3-ig, azaz pénteken, szombaton és vasárnap. A pénteki napon elsősorban az óvodai és iskolai csoportok számára, hétvégén pedig a családosan érkezőknek kínálnak változatos programokat.

Mindhárom nap lesznek látványetetések az Állatkert különféle medvéinél, így a barnamedvéknél, a jegesmedvéknél, és a kis pandáknak is nevezett vörös macskamedvéknél. Az „Állatok akcióban” című népszerű állatbemutató a Varázshegy belsejében ezen a három napon medvés különkiadással jelentkezik. A Barlangteremben Dörmögő Dömötör játszóháza, macibáb készítés és bábozás és sok más érdekesség várja a nagyközönséget. Szombaton és vasárnap pedig játékmackó kiállítás, méhészeti bemutató és mézkóstoló, valamint jelképes medve örökbefogadás is lesz ugyanitt. A főbejáratnál lévő cukrászda is készül a Mackófesztiválra: háromféle macis muffinnal kedveskednek az édesszájú látogatóknak. A rendezvény részletes programja az Állatkert honlapján (www.zoobudapest.com/mackofesztival) olvasható.

A Mackófesztivál keretében kerül sor február 2-án délelőtt 10 órakor a medveárnyék észlelésre is. A népi megfigyelések szerint ugyanis ennek a napnak az időjárásából messzemenő következtetéseket lehet levonni arról, hogy meddig tart a tél, és milyen idő várható az elkövetkező hetekben. A hagyomány ráadásul ezt a medvék ébredéséhez köti, így azt kell megfigyelni, hogy van-e, vagy nincs árnyéka a barlangjából előjövő medvéknek. A medveárnyék észlelés hivatalos eredményét, és az ebből levonható közvetkeztetéseket Dunkel Zoltán, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke fogja bejelenteni a helyszínen.

A Mackófesztivál három napja alatt az Állatkert jelentős kedvezményeket is kínál: azok a 14 éven aluli gyermekek, akik brummogva érkeznek a főbejárathoz, díjmentesen látogathatják a városligeti intézményt.

No events