2012. április 5. - Létezik egy hely, ahol tíz-tizenkét éves gyerkőcök rohangásznak éles lőfegyverekkel a kezükben. Kemény, mi? Nem, nem a Sierra Leone-i polgárháborúra gondolunk, ahol a katonák jelentős hányada 14 éven aluli. A véres afrikai háborúk golyótöltelékként használt fiataljai mellett a fejlett országokban is akad olyan hely, ahol minél gyorsabban tüzel a kistini, annál büszkébb rá a családja.
A Michigeni Fiatal Vadászok Társulatának nincs alsó korhatára: tulajdonképpen bárki jelentkezhet lőne, íjászkodni és szigonyt vetni, aki képes megfogni a fegyvert. Ráadásul az amerikai társaság éves díja is államilag támogatott, ezért igen alacsony: mindössze 7,5 dollárért bárki vadászhat pulykára, őzre, fajdkakasra, mókusra, vadkutyára, nyúlra, rókára... és persze halászhat is kedvére.
Mielőtt még a "vadászat" szóra kiszaladna minden vér a végtagjaitokból, azt azért hadd mondjuk el, hogy az erdészek és természetbarátok minden egyetértenek abban, hogy a vadászatra bizonyos keretek között szükség van. Miért? Mert a nagy ragadozók - a farkas, a medve - már szinte teljesen eltűntek a lakott területek közeléből, így bizonyos állatoknak nincs természetes ellenfelük. Ez azt jelenti, hogy elszaporodnak, és kipusztítják a kisebb állatokat: például a rókák a nyuszit.
Az erdőgazdák hónapról hónapra, évről évre követik az erdők-mezők állatpopulációját, hogy mindig tudják, hol és mikor van szükség emberi segítségre ahhoz, hogy az élővilág egyensúlya ne bomoljon fel. A vadászat tehát önmagában véve nem az állatok esztelen öldökléséről szól, hanem bizonyos keretek között a vadállomány egészséges egyensúlyának fenntartásához vezet. Tény, hogy ehhez határozott és pontos szabályokra, és az orvvadászat szigorú büntetésére van szükség.
A Michigeni Fiatal Vadászok Társulata minden szigorú szabályt figyelembe vesz: csak meghatározott időszakokban, bizonyos vadakra mennek, ugyanakkor számos emberben ellenérzést kelt a tény, hogy ők az egyetlen vadásztársaság, ahol igazán zsenge gyerkőcök is fegyvert kapnak a kezükbe. Persze tény, hogy a puskák töltése, íjak karbantartása és az ellenőrzés a képzett, felnőtt, profi vadászmentorok feladata.

No events