Image2011. augusztus 1. - Az eddigi legnagyobb ismert gombát fedezték fel Kínában, amelynek súlya eléri a fél tonnát - a leletről a Fungal Biology című folyóiratban jelent meg tanulmány Az új gigantikus taplógomba, a Fomitiporia ellipsoidea első példányát 2008-ban fedezte fel Fucsien (Fujian) tartományban Taj Jü-cseng (Yu-Cheng Dai) professzor, ám, mint a tudós megjegyezte, az sokkal kisebb volt - olvasható a BBC News hírei között.
A mostani óriásra Hajnan (Hainan) tartományban egy erdőben bukkantak a tudósok. A gomba korát húszévesre becsülik. Termőteste 10,85 méteres, szélessége 82-88 centiméter, vastagsága 4,6-5,5 centiméter, súlya 400-500 kilogramm körül van. A termőtest a becslések szerint 450 millió spórát tartalmazhat.
"Évelő gombáról van szó, amely egy hatalmas ledőlt fát szállt meg, így bőven jutott tápanyagokhoz" - magyarázta Taj a gomba óriás méreteit.
A korábbi gombarekordert a  Rigidoporus ulmarius fajhoz tartozó taplót a londoni botanikus kertben, a Kew Gardensben fedezték fel 2003-ban.

No events