Image2009.01.12. - A hideg tél nem befolyásolja a kullancsok és a szúnyogok számát, mert azok lehúzódnak az avar mély rétegeibe és a talajlakó állatok téli, föld alatti járataiba.

Kapiller Zoltán zoológus elmondta: nővényi kártevőkből viszont kevesebb lesz a talaj menti fagyok miatt. 
Lakos András infektológus az MTI-nek elmondta: a kullancsok száma akkor csökken jelentősen, ha hirtelen jön a hideg és nincs hozzá csapadék. Ha van hó, és úgy jön a hideg, akkor el tudnak bújni. Mint mondta: nem hiszi, hogy az idei tél látványosan rontana a helyzetükön. Az előző években biztosan kedvezett az időjárás a kullancsoknak, de e tényezőnek sokkal kisebb a jelentősége, mint azt az ember gondolná. 
A kullancsok mellett a mélyebb rétegekben a szúnyogok is kiválóan áttelelnek. Az ő számukat sokkal kevésbé befolyásolja a téli hideg, náluk inkább az árvizek számítanak. Amikor áradás van, sokkal nagyobb felületen van pocsolya, ennek megfelelően a szúnyogok száma is emelkedik. A szakember szerint összességében véve rövid távon nincs olyan drámai szerepe az időjárás változásának az állatok számának alakulásában.

No events