2009. március - A kullancsoknak hazánkban mintegy 20 fajtája ismeretes. Az emberre a vörös hasú kullancs, vagyis az Ixodes ricinus a legveszélyesebb, ez okozza ugyanis a legtöbb csípést, és terjeszti a fertőző agyvelőgyulladást (encephalitist) és a Lyme-kórt. Leginkább az erdőkben, bőséges aljnövényzettel borított területeken élnek.

Különösen a tölgyerdőket kedvelik. Legnagyobb ellenségük a szárazság, tűző napon 1-2 óra alatt elpusztulnak. Paraziták. Dr. Makara György megfogalmazása szerint: "Az élet alapja az a fehérjemolekula, s benne az a csekély kötött nitrogén, amely az élőlények körében állandó körforgásban van. Alig pusztul el egy növény vagy állat, már más élőlények hada igyekszik magának megszerezni a fennmaradásához nélkülözhetetlen kincset.
Az élőlények egy része azonban nem tudja megvárni a többi halálát, hanem már az élő szervezetből igyekszik elvenni táplálékát. Így alakult ki az élősködő (parazita) életmód, amely talán természetesebb, mint a hulladékon való táplálkozás.Ha az állati parazita tartósan együtt akar élni a gazdával, csak annyi ártalmat okoz, hogy a gazda azért életben maradjon, egyébként maga is elpusztulna."
Egyetlen kullancs nőstény több ezer petét rak, a petékből alig látható nagyságú, hatlábú lárvák kelnek ki. Ezek egyszeri vérszívás után nyolclábú nimfává alakulnak át. A nimfa is csak egyszer szív vért, és átalakul ivarérett felnőtté, imágóvá. A gazdaállaton párosodnak, a párzás után megint elpusztulnak.
Ahhoz, hogy a nőstény petéket tudjon rakni, vért kell szívnia. A nőstény testsúlyának akár 120-130-szorosát szívja ki. Szinte az egész kullancsfej egy félelmetes méretű hatalmas ormányból áll. Tulajdonképpen ez a kullancs szája. Miután szívókáját áldozatába szúrta, szúrás után szétnyílik, mint egy műanyag tipli, amelybe a csavart helyezik. Szúráskor először érzéstelenítőt, majd véralvadásgátlót fecskendez áldozatába.
Hogyan védekezzünk ellene?
Aki fertőzött kullancsokkal benépesített területre készül (nyugat- és dél-dunántúli megyék, az északi hegyvidék, a Dunakanyar környéke), nem árt beoltatnia magát.
Az esetleges védőoltások mellett fontos a zárt ruházat, illetve az, hogy a kullancsokat minél hamarabb távolítsuk el a bőrből.
Mit tegyünk akkor, ha kullancsot találunk testünkön? Hogyan távolítsuk azt el?
A legbiztonságosabb az, ha ujjainkkal a kullancs fejét körüljárva kiemeljük vagy csipesszel a fejénél óvatosan kifelé csavarva kihúzzuk. Eredménytelenség esetén forduljunk orvoshoz.
A legveszedelmesebb az, ha petróleummal, kölnivel, étolajjal próbáljuk megölni, mert ilyenkor izgalmában a vér egy részét visszafecskendezi, és a tápcsatornájában lévő kórokozókat ekkor juttatja szervezetünkbe.
Jegyezzük jól meg a csípés idejét és helyét, és figyeljünk a később bekövetkező elváltozásokra. dr. Benkő András

No events