2009. május 05. - Zalaegerszeg - Tegnap az egészségügyi miniszterhez is intézett kérdést a parlamentben dr. Gyimesi Endre zalai országgyűlési képviselő, a megyeszékhely polgármestere.

Ismeretes, az európai uniós szabályozás miatt környezetvédelmi okokból nem használható tovább az a permetezőszer, amelyet addig a fertőzést terjesztő kullancsok ellen használtak hazánkban, viszont új szer nincsen. Mivel a zalai területek fokozottan veszélyesek, a képviselő aggodalmának adott hangot, amely szerint hatékony kullancsirtás hiányában emelkedni fog az agyvelőgyulladásos megbetegedések, illetve a Lyme-kórosok száma. Gyimesi Endre - miután statisztikát is ismertetett az elmúlt évek idevonatkozó zalai, vasi betegadatairól - azt tudakolta, van-e már új szer, ami a súlyos kórt terjesztő kullancsok ellen bevethető.

Székely Tamás egészségügyi miniszter kifejtette, a szóban forgó, a forgalomból kivont szerről már 2006-ban megállapították, a permetezése - szerves foszforsavészter tartalma miatt - emberre veszélyes, hiszen leállhat a légzés és tüdőkárosodást okozhat. A miniszter szerint széles körű kampányban hívták fel a figyelmet arra, hogy szorosan záródó ruházatban menjünk a szabadba, s hazatérve, alaposan vizsgáljuk át magunkat, így még a mély befúródás előtt eltávolíthatók a kullancsok. Gyimesi Endrét nem nyugtatta meg a válasz, véleménye szerint az emberek védelme érdekében az előző kivonása előtt új permetezőszert kellett volna hadrendbe állítani. Még nincs új permetezőszer az élősködő ellen.  Arany Horváth Zsuzsa

No events