2009. június 15. - Egyre több Magyarországon a kullancsveszélyes terület. Statisztikai adatok szerint az agyvelő- és agyhártyagyulladás (encephalitis) kórokozójával megfertőzöttek zöme Zala, Vas, Somogy és Nógrád megyében szedte össze a betegséget terjesztő kullancsot.

A kullancsok növekvő egyedszámuk miatt olyan régiókban és területeken is felbukkannak, ahol korábban csak hírből ismerték őket. Magyarország is veszélyeztetett, ma már a városok parkjai, a strandok és a kis kertek sem jelentenek biztonságot.
 
A kullancsok riasztó hányada agyhártya-, illetve agyvelőgyulladást okozó vírussal fertőzött, és majdnem minden ötödik állatban megtalálható a Lyme-kór baktériuma. „A kórokozókat hordozó kullancsok számának emelkedésével az általuk az emberek és állatok körében terjesztett megbetegedések száma is sohasem látott méreteket ölt” – figyelmeztet Kapiller Zoltán, a Kullancsszövetség elnöke.

A Lyme-kór ellen nem létezik védőoltás: a betegség lappangási ideje több év is lehet, következményei pedig kezelés nélkül végzetesek.

Ha minden óvintézkedés ellenére is kullancsot találunk a bőrünkbe fúródva, ne essünk kétségbe, hanem távolítsuk el az élősködőt. Kullancscsipesszel – patikában kapható – vegyük ki a bőr alól a vérszívót, ügyelve arra, hogy ne nyomjuk össze a testét, mert a Lyme-kór baktériuma az állat gyomrában található a legnagyobb számban, így a nyomó mozdulat növeli a fertőzés kockázatát. Ugyanez történhet akkor is, ha zsírral, krémmel kenjük be a kullancsot: a vérszívó fuldokolni kezd és kínjában kórokozót tartalmazó nyálat enged az áldozatába. © kullancsinfo.hu

No events