2009. július 6. - Budapest - Bolygónk felmelegedése a kullancsok és szúnyogok egyre nagyobb mértékű elszaporodását eredményezi. Mivel irtani őket nem tudjuk megfelelő hatékonysággal, egyre nagyobb szerepet kap az egyéni védekezés.

Dr. Nagy Katalin bőrgyógyász szerint nem a természet elől kell elbújnunk: a hatékony védekezés módjait kell megismernünk és megfelelően alkalmaznunk.
A kullancsok és szúnyogok száma az utóbbi időben jelentősen megnőtt, így jóval szélesebb körben, ráadásul immár egész évben terjesztik az általuk hordozott fertőző betegségeket. Ma már a városok parkjai, a strandok, sőt, saját kertjeink sem biztonságosak. A kullancsok főképpen az agyhártya-, illetve agyvelőgyulladást okozó vírust hordozzák, de majdnem minden ötödik állatban megtalálható a Lyme-kór baktériuma is. A Lyme-kór ellen nem létezik védőoltás, és ha nem fordulunk azonnal orvoshoz a tünetek észlelése után, a következmény végzetes lehet.
Ma már a szúnyogok sem csupán nyáresti ejtőzésünk nyugalmát zavarják. Ők is számos betegség hordozói lehetnek. Ilyen a nyugat-nílusi láz, a malária vagy a tularémia. Ha a szúnyogcsípéseket elvakarjuk, helyükön orbánc vagy ótvar is kialakulhat.
Az alábbi tanácsok betartásával minimálisra csökkenthetjük a fertőzésveszélyt:
Időben oltassuk be magunkat agyhártyagyulladás ellen, és az ismétlő oltásokat se felejtsük el!
A szabadban ügyeljünk a megfelelő ruházkodásra! Ruházatunk legyen zárt, de szellős, nadrágunkat tűrjük a zokninkba, így a rovarok nehezebben férhetnek bőrünkhöz.
Húzzunk karimás kalapot! Ez különösen kisgyermekek esetében hasznos, mivel az alacsony ágakról támadó kullancs egyenesen a fejünkre pottyanhat. A karimából nem tud kimászni a rovar.
A megfelelő öltözet mellett használjunk testre (és a ruhára) permetezhető riasztó szereket!
Vásárlás előtt olvassuk át a vásárlói tájékoztatót, nézzük meg, milyen hatóanyagokat tartalmaz a készítmény! Adietil-toluamid hatóanyagot tartalmazó szerek hatékonyak,  mégis kíméletesek a bőrhöz, így érzékeny bőrűek, kisgyermekek bőrén is használhatjuk őket. A pikaridin-tartalmú készítmények fokozott igénybevétel esetén is védelmet nyújtanak.
A 12 év alatti gyermekek védelméről nekünk kell gondoskodnunk. Ne engedjük, hogy ők fújják be magukat riasztószerekkel! Ügyeljünk, hogy a permet ne kerüljön a kezükre vagy a nyálkahártyájukra. A tenyerünkbe fújt permettel, krémmel kenjük be a szabadon hagyott bőrfelületeket, spray-vel a ruhájukat is.
Szúnyogok ellen hatékony kiegészítő védekezés kültéren a riasztó spirálok, illetve beltéren a szúnyogháló vagy elektromos szúnyogirtók használata.
Természetjárás, kirándulás, séta, kerti munkák után lehetőség szerint kérjünk meg valakit, hogy alaposan vizsgálja át bőrünket.

No events