2009. július 1. - A korábbi évekhez képest jelentősen megnőtt a kullancsok száma az országban. A Kullancs Ambulancia vezetője az InfoRádiónak arról beszélt, hogy ebben az időszakban nagyon fontos a védőoltás használata, és a kullancsok szakszerű eltávolítása.

Lakos András infektológus, a Kullancs Ambulancia vezetője az InfoRádióban elmondta: idén sokkal többen keresik fel kullancs okozta problémák miatt, mint tavaly.
Védőoltás csak a kullancs által terjesztett vírusos agyhártyagyulladásra vagy agyvelőgyulladásra van, de a vérszívó nagyjából egy tucat betegséget képes terjeszteni, igaz, a többi nem olyan veszélyes.
Ezek közé tartozik a Lyme-kór vagy a tibola, ami egy jóindulatú fekély a fejbőrön. Ez általában gyermekeknél jelentkezik, tünete, hogy megduzzadnak a nyirokcsomók. A betegség az esetek 90 százalékában magától is meggyógyul.
A kullancs terjeszti a nyúlpestist is, azaz a tularémia, amely magas lázzal jár, a csípés helyén pedig gennyes gyulladás alakul ki a bőrön.
Lakos András elmondta: a kullancs eltávolításánál a legfontosabb, hogy ne nyomjuk meg az állatot, mert akkor az állat a kórokozókat belelövelli a testünkbe. Hangsúlyozta: az erre a célra kapható műanyag csipeszek nem alkalmasak a kullancs eltávolítására, azt mindig fém csipesszel kell kihúzni.
Nehezen használható a kullancskanál is, de a vérszívó akár egy cérnával is eltávolítható a testből, úgy, hogy az eszközt az állat köré tekerjük a bőrünk közelében, és a cérna segítségével lassan kihúzzuk a kullancsot.  Szabó Gergő

No events