2009. szeptember 20.  - Percei voltak hátra a darázscsípett férfinak Székesfehérvár - Szarvas József sebész főorvos egy szál késsel és egy - kölcsönkapott - golyóstollal mentette meg egy férfi életét az út szélén, Budapest és Ercsi között szombat délután - úgy, hogy elvágta a darázscsípett ember torkát.
Valljuk meg, félelmetesen hangzik, hogy így menekül meg egy ember a biztos haláltól. A pontosítás végett szögezzük le, a doktor  gégemetszést végzett, rendkívüli helyzetben, rendkívüli körülmények között.
Tegnap délután értük utol a sebész főorvost, éppen Alsószentivávon szüretelt a szüleinél.  Köszönettel vettük, hogy a családi program ellenére lapunk rendelkezésére állt. S hogy mi történt, erről így beszél az életmentő sebész főorvos:
- Dunaújvárosba tartottunk egy osztálytalálkozóra, valamennyiünk ötvenedik születésnapját készültünk ünnepelni. A 7-es úton haladtunk amikor az árokban  Ercsi előtt, de  még inkább Budapest felé észrevettük, hogy egy motoros fekszik az árokban. Nem mozdult. A gépkocsiban ketten voltunk a feleségemmel, megálltunk. A férfi, bár nagyon rossz állapotban volt,  szürke volt az arca, nehezen vette a levegőt, de szerencsére még tudott beszélni. Elmondta, hogy darázs csípte meg a torkát, ezután elvesztette az eszméletét. Nyilvánvaló volt, hogy gégeödéma lépett fel nála, ez perceken belüli halált okoz.
Délután fél három óra tájt történt, amikor Szarvas főorvos a szerencsétlenül emberhez ért. Tudta, hogy a mentők érkezéséig már nem lehet várni. Sebész lévén azt is tudta, hogy csak és kizárólag úgy tudja a sérült légzését biztosítani, ha gégemetszést végez.
Szerencsére nála volt - mellesleg véletlenül - egy "multifunkciós bicska" - azzal elvégezte a gége megnyitását. Ám nem volt "cső" amin keresztül a légzést is tudta volna biztosítani.
- Csak egy négyszínű golyóstoll volt nálunk, az pedig a célra nem volt alkalmas. A feleségem leállított egy autóst, mondta, hogy azonnal adjanak egy golyóstollat - no ennek egy részét összetörtük, a külső, ha úgy tetszik burkolatát a gégébe dugtuk, a sérültünk így már levegőhöz jutott. Közben természetesen a mentőket is riasztottuk. Úgy tudom, azóta túl van az életveszélyen - mondta el Szarvas József, a Fejér Megyei Szent György Kórház sebész főorvosa.
Ő volt az a doktor, aki - annak idején lapunk is hírt adott róla - nyolc évvel ezelőtt sebész-teamjével -  egy fiatal, balesetet szenvedett férfi bokánál leszakadt lábát varrta  vissza sikerrel, az egyedülálló műtét sikeres volt. A megmentett lábú Budapest környékén lakó férfi azóta is jól van, családot alapított és gyermeke is született.
De kanyarodjunk vissza Szarvas főorvoshoz. Kérdésünkre elmondta, általában nem szokott "bicskával" járni, most is csak azért volt nála, mert kirándulásra készültek, erdőbe meg egy férfiember nem megy kés nélkül. Orvosi eszközöket sem szokott magával vinni, amikor magánemberként indul valahova. Ezt a nézetét azonban most - több évtizedes pályája során első eset után - felülvizsgálja:
- Lehet, hogy valamiféle  "elsősegélynyújtó" készletet mégiscsak mindig magamnál kell tartanom. Mert a sors most azt bizonyította be, hogy a sebész civilben is sebész, de eszköz nélkül semmit sem tehetne. Egyébiránt a műtőben naponta mentünk életeket...
No igen, de rendkívüli helyzetben  - és a sérült szerencséjére - jött a Szarvas, akinél  véletlenségből még bicska is volt. Móré Erzsébet

Jó tudni
A darázscsípés kétféle veszélyt jelent. Egy az úgynevezett anafilaxiás sokkreakció, ez  azt jelenti, hogy valaki  magának a darázs mérgére allergiás. Tünetei, az arc,  és környékének duzzanata, kiütések,  eszméletvesztés. A gégeödéma  allergia nélkül is kialakulhat, ilyenkor ugyanis közvetlenül  a nyaki szúrás miatt  alakul ki olyan duzzanat, amely a légutakat elzárja.  Mindkét esetben  perceken múlik a beteg élete, azonnali segítség híján  megfullad a beteg.
Szüret  idején  a darazsak, méhek, az édes szőlő és must társaságát roppant mód kedvelik a csípés veszélye nagy.

No events