2010.09.21. - Debrecen - Bodobácsokkal végzett kísérletek során a Debreceni Egyetem kutatói arra a nemzetközi figyelmet kiváltó eredményre jutottak, hogy a rovarok is rendelkeznek saját személyiséggel, ami még a szaporodásukat is befolyásolhatja. Befejeződött a Debreceni Egyetemen (DE) az a kétéves kutatás, amely arra a kérdésre kereste a választ, hogy rendelkezhetnek-e saját személyiséggel az alsóbbrendű állatok. Az Evolúciós Állattani és Humánbiológiai Tanszék állati viselkedéssel foglalkozó kutatói rovarokon, mégpedig a köznyelvben suszterbogárként is ismert verőköltő bodobácsokon bizonyították be, hogy a rovarok is rendelkeznek saját személyiségjegyekkel - adta hírül keddi közleményében a DE Tudományegyetemi Karok elnöki hivatala.
Szárnyas és szárnyatlan bodobácsokkal folytak a kísérletek
Szárnyas és szárnyatlan bodobácsokkal folytak a kísérletek, ugyanis ezeket a rovarokat könnyű laboratóriumban tartani és megfigyelni. A kutatásban az állatokat különböző szituációk elé állították a kutatók, melyekben az egyének viselkedésére koncentráltak. „Bátorság, aktivitás, felderítő képesség - ezek azok a személyiségjellemzők, amik különböző szituációkban hasonlóan nyilvánulnak meg, vizsgálatunkban ezeket figyeltük a bodobácsoknál. Kísérleti kifutót építettünk, amit a bátorság és a felderítő képesség tanulmányozására, valamint az állatok aktivitásának általános megfigyelésére használtunk. Kisebb üvegekben pedig arra kerestük a választ, hogy adott egyedek milyen gyorsan jönnek elő a búvóhelyükről. Eredményeink szerint a szárnyas példányok bátrabbak és nagyobb felfedező „kedvvel" rendelkeznek mint a szárnyatlanok, de csak a nőstények esetében. Ezek a megfigyelések összhangban vannak más kutatók elméleti eredményeivel" - foglalta össze a kutatási folyamatot Gyuris Enikő doktorandusz és Dr. Barta Zoltán, a DE Evolúciós Állattani és Humánbiológiai Tanszék professzora.
A kísérlet során a kutatócsoport azt is valószínűsítette, hogy a személyiség kialakulását a rovarok várható szaporodási sikere befolyásolhatja. Azok az egyedek melyeknek várható szaporodási sikere kisebb, ők merészebben viselkednek, mivel kevesebbet veszíthetnek -    ismerteti a    közlemény.
„Következtetéseink más fajokra is érvényesek lehetnek, bár a jövőben mi továbbra is a bodobácsok vizsgálatánál maradunk, tervezzük a szociális viselkedésüket tesztelni, megadni a választ arra a kérdésre, hogy mennyire keresik egymás társaságát a bogarak" - tájékoztatott Dr. Barta Zoltán professzor.