2011-03-31 - Itt tavasz, ami azt jelenti, hogy hamarosan kezdődik a kullancsszezon. A vérszívó ízeltlábúak áprilistól jelentik az emberre a legnagyobb veszélyt, különösen a fertőzött területeken, így az Északi-középhegységben is. A kullancsok a csípés során baktériumokat és vírusokat juttatnak a szervezetbe, amelyek Lyme-kórt és agyvelőgyulladást okozhatnak. Szerencsére azonban megyénk erdői nem tartoznak az erősen fertőzöttek közé, s aki megteszi a megfelelő előkészületeket, nyugodtan túrázhat.
– Nálunk is vannak fertőzött kullancsok, erre érdemes odafigyelnie a kirándulóknak. Mindenkinek javasoljuk, hogy adassák be maguknak a védőoltást. Nálunk a dolgozók számára ez kötelező, és ingyen megkapják a cégtől – magyarázta Rencsiné Ágh Márta, az ÉSZAKERDŐ Zrt. szóvivője. – Ezekkel az élőlényekkel együtt kell élni. Érdemes zárt ruházatot ölteni, a fejre is tenni valamit, mielőtt erdei túrára indulnak. Hazatérést követően pedig alaposan – testellenőrzés után – le kell tisztálkodni. Amennyiben valaki talál magában kullancsot, ne nyomkodja – mert a véráramba kerülhet az esetleges kórokozó –, hanem szakszerűen távolíttassák el. A fertőzés veszélye is eltérő: van, akiből rengeteg kullancsot szednek ki, és semmi baja se lesz, más egyetlen egytől megbetegedhet… Összességében elmondható, hogy megyénk nem tartozik az erősen fertőzött területek közé, amennyiben megtették az említett óvintézkedéseket, nyugodtan túrázhatnak az erdőkben – hárította el a pánikkeltést Rencsiné Ágh Márta.

– A vérszívók elszaporodásának kedvez a globális felmelegedés, viszont a hideg tél megtizedeli állományukat. Leggyakrabban hegységekben és magas aljnövényzetű területeken ütik fel fejüket, de városi parkokban, kertekben is találkozhatunk velük – tájékoztatott dr. Papp Erzsébet, a B-A-Z Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének járványügyi osztályvezetője.

Milyen betegséget terjesztenek?
A fertőzött kullancsok agyhártyagyulladást és Lyme-kórt okozhatnak. Az előbbi az esetek többségében tünetmentes, vagy 1-2 hetes lappangási idő után kezdetben légúti betegségek tüneteit mutatja. De súlyos esetben a tünetek idegrendszeri gyulladásra is utalhatnak. A Lyme-kór a csípést követő 2-32 nap között jellegzetes, kokárdaszerű bőrpírral jelentkezik. A bőrelváltozás átmérője 5, de akár 90 centiméter is lehet. Aki a csípést követően hasonló tüneteket tapasztal magán, annak tanácsos minél előbb orvoshoz fordulnia.

A kullancs eltávolítása
Ha valaki észreveszi, hogy kullancs mászott valamilyen testrészébe (leggyakrabban a hajlatokat, deréktájékot, a hajas fejbőr peremét, és a fül mögötti részeket kedvelik a vérszívók), akkor szakember segítsége nélkül is eltávolíthatja az ízeltlábút. Erre a legalkalmasabb eszköz a vékonyhegyű csipesz (gyógyszertárakban pár száz forintért lehet kapni a speciális kullancs-csipeszt, vagy kullancseltávolító kanalat), amellyel a kullancsot a bőrhöz minél közelebb kell megfogni, elkerülve azt, hogy az állat teste – főként a bőrből kiálló potroha – összenyomódjon. Tévhit, hogy a bőrt a kullancs eltávolítása előtt krémmel, olajjal, jóddal kell bekenni.

Hogyan védekezhetünk?
A kullancsok távoltartásának egyik módszere, ha kirándulás és kerti munka előtt kullancsriasztó szereket használunk, illetve a szabadban zárt ruhát viselünk. A másik megelőzési módot a védőoltás jelenti. A vakcinát, amelyek közül hazánkban kétféle kapható gyógyszertári forgalomban, érdemes még télen, a fertőzésveszély kezdete előtt beadatni. A Lyme-kór ellen nem létezik védőoltás, de a vírusos agyvelőgyulladás a készítmények segítségével megelőzhető. Az alapvédettséget a vény ellenében kiváltható 3 oltásból álló védőoltási sorozat biztosítja. A tartós védettség biztosítása érdekében 3-5 évente emlékeztető oltás szükséges. A hiedelemmel ellentétben a B-vitamin és a dohányzás nem riasztja el a vérszívó állatokat.
Csontos L. – Putz O.

No events