2011. május 08.- Az ember kipusztította a kullancs természetes ellenségét és 3 éve már irtani is tilos a vérszívókat. A megbetegedések száma meredeken emelkedik, miközben lenne megoldás, csak éppen tíz éve senki nem hajlandó forgalmazni a kullancsok szaporodását gátló, környezetbarát patogén gombát.
Szakértők szerint azt ugyan nem lehet számszerűsíteni, mennyivel több a kullancs az előző évekhez képest, az azonban bizonyos, hogy a kullancs által okozott megbetegedések száma meredeken emelkedik. Tavaly az ÁNTSZ 40 százalékkal több Lyme-kóros beteget regisztrált, mint 2009-ben – tudtuk meg a Magyar Kullancsszövetség elnökétől. Kapiller Zoltán szerint a gond az, hogy mindenki csak utólag kezd el foglalkozni vele, pedig a bajt meg is lehet előzni.
Körülbelül 30 kullancsfaj él a Kárpát-medencében, ezek közül a legelterjedtebb és leggyakoribb a közönséges kullancs, amely a Lyme-kór, a vírusos agyhártyagyulladás és egyéb fertőzések terjesztéséért is felelős. Szakértők szerint jelenleg hazánkban minden ötödik-tizedik kullancs fertőz. A legveszélyesebb területek Budapest és agglomerációja, Nógrád, Somogy, Zala és Vas megyében, valamint a Balaton felvidéken vannak, bár az egész országban elterjedt problémáról van szó, és már nem csak az erdőkben, hanem a lakótelepi játszótereken és parkokban is egyre több a kullancs.
Szervezett irtás évek óta nincs: a korábban használt vegyszert egy uniós rendelet miatt 2008 óta nem lehet használni. A kullancs természetes ellensége egy apró fürkészdarázsfaj volt, amely az élősködőbe rejtette saját petéit, megtizedelve az állományt. Az emberi beavatkozás, azaz a vegyszerek hatására azonban mára ez a faj kipusztult. Van azonban egy tíz éve(!) szabadalmaztatott magyar felfedezés: Bózsik Béla Pál, a Lyme Borreliosis Alapítvány kuratóriumának orvostitkára és Bratek Zoltán, az ELTE Növényélettani Tanszékének adjunktusa hosszas kutatómunka során igazolták, hogy egyes patogén gombák megbetegítik a kullancsokat, s így megakadályozzák azok elszaporodását. A módszer teljesen ártalmatlan a természetre. A gombák egy-két hét alatt képesek végezni a parazitákkal, eljutnak rejtőzködési helyükre, tartósan megtelepedve hatnak, s eközben nem okoznak kárt a környezetben. Ehhez hasonló szereket külföldön már nagy sikerrel alkalmaznak, ám hazánkban csupán a lehetőség létezik, mivel senki nem akarja forgalmazni a gombát. Hogy miért, azt igazából senki nem érti.
Egyelőre tehát mindenkinek magának kell gondoskodnia a védekezésről. A drogériákban található kullancsriasztók 500 és 1500 forint közötti áron mozognak, a patikákban ennél egy kicsit drágább szerek is kaphatóak. Van olyan termék, amely csupán 2 órára biztosít védelmet, míg mások akár 8 órán keresztül is hatnak. A három-lépcsős oltást is érdemes beadatni, bár aki ezt a megoldást választja, annak figyelembe kell vennie, hogy a védettség kialakulása hetekbe telik, ráadásul csak a vírusos agyhártyagyulladás ellen véd.
Minden esetben, amikor kullancsveszélyes helyen járunk, minél előbb, de legalább naponta vizsgáljuk át magunkat. Ha találunk kullancsot, azt mihamarabb távolítsuk el, de semmiképp se nyomkodjuk, vagy kenjük be valamilyen krémmel, mert ezzel növeljük a fertőzésveszélyt. A kullancsokat ne dobjuk ki, hanem vizsgáltassuk meg őket, mivel így hamar bizonyosságot szerezhetünk arról, hogy fertőzött példánnyal van-e dolgunk, és létfontosságú lehet a kezelés azonnali elkezdése. Diószegi-Horváth Nóra 


No events