2011. június 19. - Nagy-Britannia és Írország első, katicabogarakról készített tanulmánya úgy találta, a közkedvelt bogár néhány faja hanyatlásnak indult az elmúlt két évtizedben. A vizsgálatból – mely feltérképezte az összes katicafajt – kiderül, közülük tíznek csökkent a száma az elmúlt húsz évben. Például a széles körben elterjedt 14 pöttyös és 10 pöttyös katicabogaraké is. A The Centre for Ecology & Hydrology (Ökológiai és Hidrológiai Központ) tanulmánya az ázsiai Harlequin-katica esetében viszont „népességrobbanást” mutatott ki 2004 óta, mikor is „letelepült” a szigetországban.

A Harlequinek is beszálltak a táplálékért folytatott küzdelembe, ráadásul zsákmányul ejtik a többi, kisebb katica lárváit, így például a kétpettyes társukét is, amelyről szintén megállapították, hogy egyre kevesebben vannak.

Több mint 25 ezer rögzített nagy-britanniai észleléssel az ország második legelterjedtebb faja lett a Harlequin, nem is olyan messze kullogva a közismert hétpöttyös katica mögött, melyet 27 ezer alkalommal észleltek.

Bár a kutatók azt nem tudták pontosan meghatározni, hány százalékkal csökkent az egyes fajok száma, de a teljes modellezés egyértelmű hanyatlást mutat. Ennek oka a természetes élőhelyek megváltozása, illetve a klímaváltozás.

A jelentés egyik szerzője, dr. Helen Roy azt mondta: „Ami igazán szembetűnő és érdekes, az az, hogy ugyanúgy, mint a lepkék és molyok esetében, a katicáknál is az elterjedtebb fajok indultak hanyatlásnak.” Hozzátette, mivel a katicabogarak ragadozó állatok, ezek az eredmények arra utalnak, hogy a változások a teljes táplálékláncon keresztülmehetnek. „A katicabogarak az egész természetre kiterjedő változásokat jeleznek” – állította a tudós.

A tanulmányt szakértők és „amatőrök” által hat év alatt gyűjtött adatok alapján készítették, majd elemezték. Öt faj esetében tapasztaltak növekedést, így például az egykor ritka narancssárga katicánál. Szerencséje annak köszönhető, hogy képes alkalmazkodni és különböző típusú fákon élni.

Ugyanakkor továbbra sem világos, pontosan milyen hatással van a felmelegedés vagy az új fajok érkezése a katicabogarak eloszlására. Werkner Anita