2011. november 3. - Róma - Felére esett vissza az olaszországi szelídgesztenye-termés a fákat megtámadó ázsiai - kínai - rovar miatt. "Tehetetlenül nézzük, hogyan halnak ki fáink" - mondta a sajtónak a campaniai Avellino és környéke gesztenyetermelőinek nevében Lorenzo Vestuto. A terület egyike annak a 12 szelídgesztenye-termő vidéknek Olaszországban, amely védett földrajzi árujelzéssel büszkélkedhet.
    A Coldiretti termelői szövetség adatai szerint a megszokott évi 60 ezer tonna gesztenyetermés az idén a felére csökkent. Ez a 34 ezer olasz gesztenyetermelő számára hatalmas bevételkiesést jelent, miközben az édesgesztenyét vásárló olaszok rekordárat, kilónként öt eurót fizetnek érte.
    A tragédiát - aminek Vestuto minősítette - nem a globális felmelegedés okozza. A gesztenyések pusztulásáért egy Kínából érkezett apró rovar felelős. Az olasz újságok által “gyilkos” rovarnak nevezett gubacsdarázs 2002-ben érkezett Itáliába.
    A lapok szerint nincs menekvés. Emlékeztettek az olaszországi datolyapálmák egy részének kipusztulására: azokat a szintén egy Ázsiából érkezett féreg támadta meg. Szicíliában összesen 12 ezer datolyapálmafa rohadt el, az északi Liguriában 300 ezret fenyeget hasonló sors.