2011. december 12. - Amit a Cordyceps Sinensisről tudni kell 1200 éve a kínai nemzeti fitoterápiás gyógyszerészet hagyományos gyógyszere. Szokatlan létformájának köszönhetően hatalmas túlélési képességgel rendelkezik. Több irodalmi forrásban említik, hogy „biológiai ciklusa egyik részében a Cordyceps növényként létezik, a másik részében rovarként”. Valójában a Cordyceps nem tartozik sem a növényekhez, sem a rovarokhoz.
A biológusok a Földünk élő organizmusait négy kategóriába sorolják: - sejtjeikben kifejlett sejtmaggal nem rendelkezők (kékeszöld vízinövények) - gombák - növények - állatok, ide tartoznak a rovarok és az ember is. A Cordyceps a gombákhoz tartozik. Nem nemi úton szaporodik, amikor a szaporodás a női és a hímsejt összeolvadásával történik, mint például a növényeknél, hanem egy sejten belül hordozza mindegyik nem jellegét.

Olyan helyeken él, ahol megfelelő körülményeket talál a fejlődésének és táplálásának (magas hegyek Kínában és Tibetben, 3500 méteres szinten). Nyáron gombaként él, amely sötétbarna színű apró fűre emlékeztet. Nehezen lehet észrevenni a virágos réten. Amikor megérnek a spórái, kilövi azokat, melyek megtelepszenek az ott élő „denevérlepke” vagy más rovar lárváin, és élősködnek rajtuk. Ettől a pillanattól kezdődik a Cordyceps életének második ciklusa. A lárva földbe ássa magát. A gomba micéliuma elkezd benőni a lárva testébe, és kiszívja belőle a tápanyagokat. Végül a gomba teljesen betölti a rovart, és az elpusztul. A spóra elkezd hasonlítani egy baktériumra, amely elfogyasztja a lárva belsejét, de a külső szaruburkát meghagyja saját védelemre. A Cordyceps földben telel át gubó formájában, a lárvaburok megvédi a gomba testét. Amikor elfogy a lárva tápanyaga, a Cordyceps kénytelen áttérni a magashegyi növények gyökereire. Kétéves földalatti fejlődése során a Cordyceps tűri a hosszas tápanyag-, hő- és oxigénhiányt. Tavasszal a lárva légzőnyílásain keresztül a Cordyceps micéliuma kinő a föld szintje fölé, és a ciklus újra kezdődik. Így magyarázható a Cordyceps kínai elnevezése „Dun csun hszia cao”, ami azt jelenti: télen rovar, nyáron fű.

A nyers Cordyceps leginkább a gyufaszálra hasonlít, és tömbökbe összekötözve árulják. A napon szárított növények azért jók, mert ellenállnak a magasabb hőmérsékletnek is. A Cordyceps kissé olyan ízű, mint az édesgyökér vagy a medvecukor.
A tradícionális
kínai gyógyászat
A Cordyceps teste tápanyagokban és magashegyi növényekre jellemző biológiailag aktív komponensekben különlegesen gazdag.
A Cordyceps-et évszázadok óta alkalmazzák Kínában, és az egyik leghatásosabb gyógynövénynek tartják az energiaszint és az általános életminőség javítására. Akkor került a nyugati kutatók figyelmének középpontjába, mikor kínai sportolók az 1993-ban, Németországban megrendezett Szabadtéri Atlétikai Világbajnokságon kilenc világcsúcsot döntöttek meg. Ennek eredményeképpen teljesítménynövelő hatása legendássá vált, és az elit atléták között a legkeresettebb.
Kínában ezt a növényt csodatevőnek, isteni ajándéknak tartották. Kínai orvosok sok betegség ellen sikeresen használták és használják a mai napig.
A Cordyceps magában hordozza a túlélés információját. Ennek a gombának a teste tápanyagokban gazdag, specifikus biológiailag aktív komponenseket tartalmaz. Éppen ezért az egészséget erősítő, az immunrendszert moduláló, a szervezetet tonizáló és energetizáló szerként használják.
Ennek a „csodaszernek” nagyon széles a hatásköre. Az immunjavító, -moduláló és -erősítő funkcióján kívül nagyon hasznos a Cordyceps adaptogén tulajdonsága. A Cordyceps kiegyensúlyozott csi-energiát hordoz magában, és növeli a szervezet ellenállását az oxigénhiánnyal, mérgekkel és nagy fizikai megterhelésekkel szemben. Kiváló kiegészítője lehet minden tisztító kúrának.
A Cordyceps természetes antibiotikum, használható gyulladások ellen, és nem marad alul a nem szteroid hormonokkal szemben sem, gyakorlatilag minden gyulladásos vagy bakteriális folyamatot lassít.
Mire alkalmazza a modern keleti gyógyászat:
• képes szabályozni a Jin és Jang energiát az emberi testben, és elérni azok viszonylagos egyensúlyát.
• nagy adaptogén képességgel rendelkezik - mellékhatások nélküli természetes antibiotikum, sok kórokozóra elnyomó hatással van (staphylococcus, streptococcus, pneumococcus stb.).
• szabályozza immunrendszert, ezzel növeli a szervezetünk ellenálló képességét különböző betegségekkel szemben.
• csökkenti az immunrendszer túltengését, genetikai szinten kijavítja annak zavarait olyan autoimmun betegségek esetén, mint a szklerodermia, a vörös bőrfarkas, reumatoid ízületi gyulladások és a reuma az immunokompetens szervek működésének normalizálásával.
• gyulladásgátló hatású, nem gyengébb, mint a nem szteroid hormonok (pl. hydrocortison)
• növeli a szervezet ellenálló képességét az oxigénhiánnyal, méreganyagokkal és nagy fizikai megterhelésekkel szemben, antioxidáns hatású.
• aktívan méregteleníti a szervezetet, többek között eltávolítja a gyógyszermaradványokat.
• daganat ellenes hatása van, mivel serkenti a fehérvérsejtek aktivitását, és helyreállítja a szintjüket a vérben; enyhíti a sugár- és kemoterápia mellékhatását.
• szabályozza a máj, a vese és a tüdő működését.
• javítja az anyagcserét az összes szerv szöveteiben.
• csökkenti a lipidszintet a vérben, a koleszterin szintet is normalizálja, szabályozza a trombocitaszámot a vérben, akadályozza a vérrögök kialakulását és elősegíti az eloszlásukat.
• szabályozza a kalcium és foszfor egyensúlyát a vérben.
• kis mértékben tágítja a vérereket, ezzel javul a szív és a tüdő vérellátása, javítja más szervek és a szövetek mikrocirkulációját.
• fiatalító hatású.
Csiha Imre - Püspökladány