2012. január 11. - Nem lesz tavaszi rovarinvázió A húsz éve nem látott száraz ősz után a tél sem indult igaziként a mezőgazdaság szempontjából, az őszi vetés a száraz talaj miatt nem kelt a legjobban. A hétvégén lehullott 8-10 centiméteres hóréteg is mondhatni életbevágóan időben érkezett, hiszen az eddigi időjárás a rágcsálóknak kedvezett, hóréteg hiányában könnyedén pusztíthatták az amúgy is nehezen kikelt gabonaféléket.

A meteorológusok szerint az év ezen időszakához képest normalizálódik az időjárás, a hónap első hetéhez viszonyítva egyre inkább lehűl az idő, -9 és 12 fok közt alakul majd a hőmérséklet. A talaj nedvességtartalma egyelőre kielégítő.

Könczei Csaba, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője lapunknak elmondta: „A lágy tél ellenére pont időben érkezett a mostani hó, hiszen elrejti a rágcsálók elől a gabonahajtásokat, és megvédi azokat a száraz fagyoktól”.
Az igazgató szerint a kártevő rágcsálók okoztak gondot, de most, hogy hó lepte el a mezőket, nagy bajt már nem okozhatnak.

– Háromszéken a kemény tél hiánya miatt nem kell tavasszal rovarinvázióra számítani, mint esetleg az ország egyes részein. Nálunk a gabonapoloska szokott gondot okozni, de az enyhe tél nem befolyásolja a szaporodását – nyilatkozta a szakember. Lévai Barna

No events