2012. április 14. - Az oltás csak a legveszélyesebb kullancs által terjesztett betegség, a vírusos agyhártya- és agyvelőgyulladás ellen nyújt védelmet. A többi betegség ellen más védekezést kell alkalmazni. Hogyan lehet védekezni a kullancsok ellen?
Kerülni  kell a vadak által tömegesen, gyakorta látogatott helyeket (vadcsapásokat, vadetetőket  stb).
A házak és az állattartó épületek körül kaszálással, bozót és rágcsálóírtással kell megszűntetni a kullancsok életterét.
Az urbanizált, lakott helyektől távol kell tartani az erdei állatokat, különösen a sünöket.
2008-tól megszűnt az Actellic permetszerrel történő területvédelem lehetősége, ezért mindenkinek magának kell gondoskodni a védelemről.

A kullancsok utálják a napfényt
Egyik lehetőség  magunk  védelme szempontjából az , hogy a kullancsok lucifug, azaz napfényt gyűlölő tulajdonságát használjuk fel ellenük.
A szezonban a reggeli- és a délutáni órákban ne tartózkodjunk kullancsveszélyes területen, s gyermekeinket se hagyjuk a susnyásban árnyékot adó cserjék alatt szöszmötölni.
A búvóhelyet adó hosszú hajunkat a szezon kezdete előtt nyírassuk le, hogy bőrfelszínüket elérhessék a napsugarak, távoltartva így a kullancsokat.
A természetben könnyen ellenőrizhető  öltözetben tartózkodjunk, s  gyakran  tartsunk  „kullancsvizitet”.
A  kullancs áldozatára kerülve a napfénytől mentes, izzadt-párás testrész bőrébe szúrja szipókáját. A bőrberögzülés tekintetében a látó kullancsok a rövid-, míg a „vak” kullancsok a hosszúszájszervű csoportba tartoznak. Az előbbiek több-, míg az utóbbiak rövidebb időt töltenek vérszívással.

Riasztószerek használata nagyon fontos
Az oltás csak a legveszélyesebb betegség az (agyvelő- és agyhártyagyulladás) vírusa ellen véd, de nem nyújt védelmet a vérszívók által  terjesztett egyéb betegségek ellen.
A vérszívók, azaz a kullancsok és a  szúnyogok elleni riasztószerekkel védekezzünk.
Rovarriasztók vásárlásakor olvassuk el a vásárlói tájékoztatót és a bőrtípusnak és a szabadtéri tevékenység intenzitásának megfelelő rovarriasztót válasszunk.
Ha minden védekezés dacára kullancscsípés ér, nem kell megijedni, azonnal cselekedni kell!

No events