2012. április 16. - Veszélyes, erős mérgű hernyók szaporodtak el látványos mértékben Florida déli részén a tavaszi meleg beköszöntével, figyelmeztetnek a helyi lapok. Négy faj egyedeiből találtak példányokat az állam déli területén. A Florida Poison Information Center egészségügyi központ statisztikája szerint tavaly 227 esetben kellett orvosi ellátásban részesíteni hernyók okozta mérgezések áldozatait.
A négy fajhoz tartozó mérges hernyók a testükön található szőrökkel, hajszálvékony tüskékkel védekeznek a ragadozók ellen. Ezek érintése nem halálos, de a bőr alá jutott méreg nagyon fájdalmas, helyi orvosok beszámolói szerint előfordul, hogy az áldozat elveszíti az eszméletét a fájdalomtól. „Olyan, mint egy sima méhcsípés, csak százszor intenzívebb a fájdalom" – írta le az érzést egy áldozat a Sentinel Sun című helyi lapnak.
A hernyók a mérgüket természetes ellenségeik, főként madarak és gyíkok ellen szokták bevetni, védekezésképpen. Az orvosok gyorssegélyként azt ajánlják, a hernyóval érintkező bőrt ragtapasszal ragassza le az áldozat, majd rántsa le, és ismételje ezt addig, míg ezzel el nem távolítja a mérgező tüskéket a sebből. A floridai mérges hernyókból teljes kifejlődésük után lepkék lesznek.

No events