2012. április 18. - Európában és az Egyesült Királyságban tovább növekszik az igazoltan Schmallenberg-virusos (SBV) esetek száma. A közelmúltban 2622 eset előfordulását igazolták nyolc EU-tagállamban. A legsúlyosabban érintett Németország volt 1061 esettel, amit Franciaország (894), Belgium (255), Nagy-Britannia (209) és Hollandia követ (194), míg Olaszországban és Spanyolországban 9 ilyen esetet jegyeztek fel. Néhány nappal később az Egyesült Királyságban már 223 farmon - 20 esetet tehenészetben, 203-at pedig juhtenyészetben - igazolták a vírusfertőzést.
Ahogyan az várható volt, a szarvasmarhákat érő fertőzések aránya is tovább emelkedik. Az eddigi fertőzési esetek előfordulásának aránya a juhok és a szarvasmarhák között 11:1 volt, ám az utóbbi két hétben a juhoknál regisztrált 39 mellett a szarvasmarhák között már 8 esetre derült fény, ami az arányt 5:1 alá csökkentette.
Az Animál Health and Veterinary Laboratories Agency (AHVLA) továbbra is tartja magát ahhoz, hogy az SBV fertőzés csak olyan területeken fordult elő, amelyeket a 2011 nyarán és őszén Észak-Európából érkezett szúnyogok leptek el. Azonban szerintük nem zárható ki, hogy a vírus terjesztéséhez a helyi szúnyogpopuláció is hozzájárult oly módon, hogy a múlt nyáron megfertőződött állatokból szívtak vért. http://www.farmersguardian.com

No events