2012. június 25. - A kártevő a növények tarra rágásával maradandó károsodást idézhet elő. Több mint ezer hektár erdőt károsított meg a gyapjaslepke Dél-Dunántúl két megyéjében - közölte a Baranya Megyei Kormányhivatal Erdészeti Igazgatósága. Baranya megyében néhány száz hektáron, Tolna megyében ezer hektárt meghaladó területen történt valamilyen mértékű károsítás - tájékoztatott Szénási Miklós, az igazgatóság erdőfelügyeleti és hatósági osztályvezetője.
A tamási székhelyű Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. honlapján közzétett adatok szerint a tamási erdészet területén 850 és 900 hektár között van a tarra rágott, illetve 70 százalék feletti rágáskárt szenvedett erdők nagysága, közel 1500 hektárnyi erdő pedig 30 és 70 százalék között veszítette el lombját.
Az erdészeti igazgatóság szerint az elsősorban a cser és a kocsányos tölgy leveleit fogyasztó kártevő a növények tarra rágásával maradandó károsodást idézhet elő, a megfelelő kondícióban lévő fák és cserjék azonban a teljes lombvesztést is képesek kiheverni.
A gyapjaslepke ellen permetezéssel lehet védekezni, amit elsősorban a lakóterülethez közeli, fertőzött erdőkben tesznek meg. Ez azonban tüneti kezelés, a problémát a kártevő felszaporodásának (gradációjának) természetes összeomlása oldja meg hosszabb időre. A kártevő állománya 5-7 évente szaporodik fel, Magyarországon utoljára 2005-ben volt jelentős gyapjaslepke-fertőzés, amikor több tízezer hektáron érte kár az erdőket.

No events