Image
Fotó: Csóka György
2012. június 26. - Baranyában és Tolnában nagy erdőterületeken károsít a gyapjaspille hernyója, amely Európa számos országában, köztük Magyarországon is a legjelentősebb erdészeti kártevők közé tartozik. Somogy nem tartozik a fertőzött területek közé, de a SEFAG ZRT. szakemberei folyamatosan nyomon követik az állomány alakulását, hogy időben meg tudják tenni a szükséges lépéseket.

A gyapjaslepke tömegszaporodásai Magyarország különböző területein eltérő időközönként, de országos átlagban 8-10 éves gyakorisággal ismétlődnek. Dr. Csóka György és dr. Hirka Anikó, az Erdészeti Tudományos Intézet Erdővédelmi Osztályának munkatársai szerint 2003 és 2006 között minden eddiginél nagyobb területen okoztak károkat ezek a hernyók. A tömegszaporodás kiváltásban meghatározó szerepet játszott az új évezred első néhány évének erősen aszályos volta.

A SEFAG ZRT. munkatársai folyamatosan konzultálnak az Erdészeti Tudományos Intézettel, elemzik a gyapjaspille előfordulásával kapcsolatos, úgynevezett fénycsapdák segítségével gyűjtött információkat. Amennyiben beavatkozás válna szükségessé, a tudományos útmutatás értelmében elsősorban az üdülőövezetekben (Balaton déli partja, frekventált parkerdők környéke) lenne indokolt a védekezés, valamint a fiatal, néhány esztendős erdők megóvása jelentene fontos feladatot a SEFAG számára.


No events