2013. február 13. - Budapest - Magyarországon is megjelent a gyümölcstermő növények új kártevője, a foltosszárnyú muslica - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szerdán az MTI-vel. A közlemény emlékeztet: 2012 őszén az M7-es autópálya mentén kihelyezett egyik csapdában a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének kutatói megtalálták az Európában rohamosan terjedő foltosszárnyú muslica (Drosophila suzukii) néhány példányát.
    A NÉBIH 2013-ban országos felderítést indít a károsító terjedésének nyomon követésére. Ezért a lakosságnak, a termelőknek és a forgalmazóknak is szóló tájékoztató kiadványban gyűjtötte össze a hivatal a faj legfőbb jellemzőit és a védekezési lehetőségeket.
    A faj nem szerepel az Európai Unió és így Magyarország karantén szervezetei között. De - állítják a szakemberek - hihetetlenül nagy szaporodóképessége és kártétele miatt számolni kell vele, terjedésének ütemét korlátozni.
    Az Ázsiában honos Drosophila suzukii az USA érintésével jutott el Európába, és azóta megállíthatatlanul terjed. Már azonosították Spanyolországban, Olaszországban, Franciaországban, Szlovéniában, Németországban, Svájcban, Belgiumban, Ausztriában, Portugáliában és az Egyesült Királyságban is.
    A Drosophila suzukii azon kevés muslica faj közé tartozik, amely elsősorban nem a már károsított vagy rothadó gyümölcsöt, hanem az egészséges, érésben lévő termést támadja meg. Gazdanövényköre tág, beletartoznak a termesztett és vadon élő bogyós gyümölcsűek (szamóca és a málna, valamint szeder, bodza, áfonya, ribiszke, köszméte), csonthéjasok (cseresznye, őszibarack, kajszi, szilva),valamint a szőlő és a kivi is. Előfordulhat a már károsodott almán és körtén is. Európában még nem észlelték meggyen, de Kaliforniában már igen - jegyezi meg a közlemény.
    A piros szemű, sárgásbarna színű, mintegy 3 milliméter nagyságú harmatlégy a rokon muslica fajoktól igen nehezen különböztethető meg. Nagy távolságokra a fertőzött gyümölcsöket tartalmazó szállítmányokkal jut el. A rovar maga passzívan a széllel, jó repülési képessége révén pedig aktívan is terjed.
    A NÉBIH felhívja a lakosság és a termelők figyelmét, hogy a károsító jelenlétének gyanúja esetén azonnal értesítsék az illetékes megyei növényvédelmi hatóságot. A károsító pontos jellemzőiről és a védekezési lehetőségekről a NÉBIH honlapján tájékozódhatnak az érintettek - tájékoztat a közlemény.

No events