2013.04.02. - Elszórtan permeteznek - A 2004-es gyapjaslepke invázió után idén ismét várható tömegszaporodásuk. A szakemberek már készülnek az ellenlépésekre. A gyapjaslepke őshonos  hazánkban. Nyolc-tíz évente várható robbanásszerű  tömegszaporodásuk, ami akár két-három évig is eltarthat.
 Legutóbb 2004-2005-ben volt példa erre a gradációra. A szakemberek szerint idén ismét elszaporodhatnak a gyapjaslepkék, a petecsomók emelkedő száma ezt igazolja. Stubán Zoltán, a Bakonyerdő Zrt. erdőművelési és közjóléti osztályvezetője elmondta: a cseresek, tölgyesek együtt élnek a gyapjaslepkével, „felkészülnek” rájuk. Az ember azonban nem.
Esztétikailag nem szép látvány a tarrágott erdő; a közjléti helyeken hemzsegő szőrös hernyó rendkívül zavaró tud lenni. Az utakat beborító hernyók miatt csúszóssá, baleset-veszélyessé válhat a közlekedés, egyes embereknél allergiás tüneteket okoz és még sorolhatnánk a hátrányokat.
Éppen ezért - a lakossági bejelentéseket megelőzendő - az erdészeti szakemberek, a nemzeti park és a hatóságok képviselői a minap Monostor-apátiban megbeszélték tapasztalataikat, egyeztették álláspontjukat. Abban állapodtak meg, hogy felkészülnek a védekezésre.
Stubán Zoltán arról tájékoztatott, hogy gazdálkodási szempontból nem tartják indokoltnak a védekezést, de településvédelmi, turisztikai célú védekezésre Monostorapáti és a Balaton-felvidék térségében szükség lesz, ezért a frekventált kirándulóhelyek környezetében néhány száz hektáron, állami erdőterületen permeteznek. Amennyiben az összes hatósági engedély megérkezik a Bakonyerdő számára, indítják a helikoptert. (tt)