2013. április 3. - A tigrispókok családjába tartozó új tarantulafajt fedeztek fel Sri Lanka szigetén brit zoológusok. A hatalmas, több mint húsz centis pók a Poecilotheria alfajba tartozik, amelynek eddig 15 fajtáját ismerik, ezek mindegyike Sri Lankán vagy Indiában él. Gyors mozgásúak, erős a mérgük, és általában színes mintázatú a testük. A faj közeli rokonságban áll a dél-amerikai tarantulákkal, és így a világ legnagyobb pókjával, az akár 30 centisre is megnövő góliát madárpókkal.
Az új faj tudományos neve Poecilotheria rajaei lett, a tudósok az elnevezéssel egy helyi rendőr, Rajakumar Purajah előtt tisztelegnek, ő mutatta meg ugyanis nekik az első felfedezett élő példányt Sri Lanka északi részén. A kutatók szerint a pók külső jellegzetességei épp eléggé egyediek ahhoz, hogy valóban egy új alfajról legyen szó, bár biztosat csak a DNS-vizsgálat után állíthatnak erről. Mindenesetre a pók hasán látható rózsaszín gyűrű, és a lábain a jellegzetes sárga-szürke mintázat olyan, amit még nem láttak más pókoknál.
A pók fákon él, de az élőhelye rohamosan zsugorodik, ahogy a polgárháború után lassan magához térő, újjáépülő országban egyre nagyobb lendületet kapnak az erdőirtások. A pókok így kénytelen-kelletlen új élőhelyeket keresnek maguknak, jellemzően elhagyatott, fából készült régi épületeket, de egyet például egy kórház épületében találtak meg egy kisvárosban. Az alfajt a biodiverzitásáról ismert Sri Lankán is elég ritkának tartják, és felfedezése után rögtön a veszélyeztetett fajok listáját fogja alighanem gyarapítani, amint hivatalosan bebizonyosodik hogy új fajról van szó.

No events