2014. február 17. - Több mint száz tudós, képzőművész, író és környezetvédő sürgette pénteken Mexikó, Kanada és az Egyesült Államok vezetőit azért, hogy jövő heti tanácskozásukon vegyék napirendre a királylepkék védelmének kérdését.

A három állam vezetőjének címzett levelében több mint 150 értelmiségi – köztük Margaret Atwood kanadai író, Orhan Pamuk Nobel-díjas török író és Robert Kennedy környezetvédő – arra hívta fel a figyelmet, hogy az 1993-ban megkezdett hivatalos mérések óta az eddigi legalacsonyabb szintre süllyedt idén a Mexikóban telelő pompás királylepkék (Danaus plexippus) száma.
Enrique Pena Nieto mexikói, Barack Obama amerikai elnök és Stephen Harper kanadai kormányfő szerdán a Mexikóváros közelében lévő Tolucában tanácskozik az észak-amerikai térség versenyképességről, kereskedelmi kapcsolatairól, befektetésekről és más kérdésekről.
A királylepkék Észak-Amerikából évente kétszer Mexikóba vándorolnak: ősszel és tavasszal vágnak neki a 3500-5000 kilométeres távnak. Vándorlásuk különlegessége, hogy a rovarok életciklusa mindössze néhány hónap, ezért már egy másik generáció tér vissza ugyanazon az útvonalon, mint amelyiken a korábbi elindult. Az észlelt jelentős populációcsökkenés miatt a szakértők attól tartanak, hogy a jövőben megszűnhet a pillangók Észak-Amerikából Mexikóba tartó éves vándorlása.
A Természetvédelmi Világalap (WWF), a mexikói környezetvédelmi minisztérium és a helyi Természetvédelmi Területek Tanácsa közös jelentése szerint a csökkenés fő oka a lepkék elsődleges táplálékául szolgáló selyemkóró mezőgazdasági területekről való kiszorítása, az észak-amerikai városok terjeszkedése, a szélsőséges időjárási feltételek és a pillangók mexikói élőhelyeinek az illegális fakitermelés miatti drasztikus zsugorodása.
A levélírók Mexikótól az utóbbi probléma orvoslását sürgetik, az Egyesült Államoktól és Kanadától pedig azt, hogy mezőgazdasági politikájuk hatása ne csökkentse a lepkék populációját.
Az elmúlt három évben tapasztalt meredek és egyenletes csökkenés eredményeként a fekete és narancssárga színekben pompázó lepkék ma már mindössze 0,67 hektárnyi területen vészelik át a téli hónapokat a Mexikóvárostól nyugatra elterülő fenyőerdőkben, míg tavaly még 1,19 hektáron teleltek. A Danaida-lepkének is nevezett pillangók száma 1996-ban érte el eddigi csúcsát, a rovarok akkor több mint 18 hektárnyi területet foglaltak el Mexikóban.

No events