2014. április 4. - Nem ritkította zord idő ezen a télen a kullancsokat. Az enyhe téli hónapokban ugyanolyan aktívak voltak ezek az élősködők, mint most, hogy kitavaszodott.

Kullancsok nemcsak az erdőben élnek, a kiskertekben is. Ráadásul nem tizedelte meg őket fagyos, hideg tél, így fokozott a veszély. Az élősködő, a közhiedelemmel ellentétben, nem fáról „ugrik” áldozatára, hanem maximum másfél méteres magasságból kerülhet az emberre és az állatra.
Leggyakrabban mi magunk sodorjuk le a kullancsot a növényekről, ezért semmiképpen ne bolyhos ruhában menjünk a szabadba, a vérszívó ugyanis ezen sokkal könnyebben megtapad. Emellett érdemes riasztószerrel is felvértezni magunkat, melyeket spray, krém formájában árulnak. A kullancs egy irányban, fölfelé tud csak mászni, visszafordulni nem tud, tehát ha a ruhában való vándorlását valami megakasztja, egy öv, vagy egy gallér, akkor megáll és helyet keres magának, ahol befúródhat a bőrbe. A kullancs érzéstelenítő és véralvadás-gátló anyagot juttat a szervezetbe, ezért nem érzi az áldozat, hogy élősködő telepedett meg a testén. A kullancs horgos szájszervét beakasztja a bőrszövetbe és táplálkozni kezd, ha ezt zavartalanul teheti, egészen addig, amíg akár babszem nagyságúra meg nem nő és jóllakottan leesik.
Azt, hogy a kullancs veszélyes, ma már nem kell különösképpen bizonygatni. A vérszívó rovar okozta agyvelőgyulladás ellen van védőoltás, amely biztos és tartós védelmet ad. Főként gyermekek esetében fontos az elővigyázatosság. Dr. Gujás Erika, szekszárdi gyermekháziorvos elmondta, húsvét után adják a vakcinát. Azért ekkor, mert eddigre vége van a hurutos megbetegedések szezonjának, és mint minden védőoltás, ez is csak egészséges gyereknek adható. Illetve, mert ekkortól már kirándulnak, és általában sokat vannak a szabadban a gyerekek. Az első évben két oltásra van szükség, majd a következő egy év múlva kell beadni. Egy adag ára körülbelül ötezer forint.
A másik, kullancs által terjesztett betegség a Lyme-kór, amely időben felfedezve  jól gyógyítható antibiotikummal, de a felépüléshez hónapok szükségesek. A Lyme-kór ellen még nincs védőoltás. A Lyme kórokozója a kullancs bélcsatornájában található, tehát az a legjobb, ha azonnal kitépjük a testből az élősködőt, amint felfedeztük, még azon az áron is, hogy a feje leszakad. Erre egy vékony csipesz – például szemöldökcsipesz – is alkalmas. Dr. Gujás Erika szerint fontos, hogy amint felfedezzük a gyerek vagy a saját testünkben a kullancsot, ne az ügyeletre rohanjunk, hanem tényleg rögtön szedjük ki, lehetőleg úgy, hogy ne nyomjuk meg az állat potrohát. A Lyme-kór egyébként  alattomos betegség, diagnosztizálását orvosra kell bízni. Ha a kullancs-csípés környékén úgynevezett vándorló bőrpír keletkezik, amely terjed, orvoshoz kell fordulni.

Még nem tudni, lesz-e szúnyog
Nagy a szárazság, és bár a növénytermesztőknek, kerttulajdonosoknak ez nem jó hír, azoknak viszont igen, akiket szeretnek a szúnyogok. Igaz, nagy a bizonytalanság ez ügyben, nyárig még sok idő van. Jelenleg nincsenek pangó vizek, melyek a lárvák kifejlődéséhez szükségesek, egy szúnyog generáció viszont gyorsan, 2-3 hét alatt kifejlődik. Ha lesz nagyobb esőzés, szúnyog is lesz, de ha marad a szárazság, nem kell ilyen jellegű invázióra számítani. Érdekes viszont, hogy egy-egy kósza szúnyoggal már most is találkozhatunk, melyek az enyhe időben átteleltek.

Már támadnak a cserebogarak
A májusi cserebogár VI-os törzse rajzik, tájékoztatott dr. Vörös Géza, a megyei kormányhivatal növényvédelmi igazgatója. A rovar a most fakadó hajtásokra veszélyes. A cserebogarakat lehetőség szerint még korán reggel le kell rázni a növényekről. Az almafák virágaiban a bundásbogarak tehetnek kárt, de a száraz meleg a lombormányosoknak, a kendermag bogaraknak is kedvezett. Dr. Vörös Géza szerint aki nem figyeli a kertjét, szőlőjét, azt nagy meglepetés érheti, amikor a hajtások helyén odvas lukakat talál. Budavári Kata

No events