Brisbane, 2021. május 5. - A farontó lepkefélék családjának egy gigantikus tagját fedezték fel egy délkelet-queenslandi általános iskola szomszédságában.
    

Az Endoxyla cinereus faj képviselőjére építőmunkások találtak rá a Mount Cotton State School új tantermei számára kijelölt építési területen - írja az abc.net.au.
    Az iskola igazgatója szerint az új épületszárny az esőerdő szélén épül. "A dolgozóinkat és a diákokat nem hökkentette meg a felfedezés, mivel Mount Cotton térsége a legkülönfélébb állatoknak ad otthont, mindazonáltal ilyen éjszakai lepkét még sosem láttunk" - jegyezte Meagan Steward.
    A munkások lefényképezték a lepkét, majd biztonságba helyezték az erdőben.
    Az Endoxyla cinereus a farontó lepkefélék (Cossidae) családjába tartozik és felnőtt példányai mindössze néhány napot élnek.
    A Queenslandi Múzeum rovartani részlegének vezetője, Christine Lambkin szerint ez faj a legnagyobb testsúlyú éjszakai lepke. A nőstény tömege akár a 30 grammot, szárnyfesztávolsága a 25 centimétert is elérheti.
    "Nem igazán tudnak repülni. A nőstények a legtöbb esetben csak felkapaszkodnak egy fára vagy egy kerítésoszlopra, és ott várják, hogy a hímek rájuk találjanak" - magyarázta a szakember.
    A hímek sokkal kisebb termetűek, nagyjából feleakkorák. A nőstények nem táplálkoznak, felnőtt életük mindössze néhány napra korlátozódik, felnőnek, párzanak, lerakják a petéket és elpusztulnak.
    Az iskolaigazgató szerint a felfedezés jó alapanyagot szolgáltatott a kreatívírás-tanóra számára. A gyerekek egy farontólepke-invázió forgatókönyvét vázolták fel. Steward szerint a diákok néhány rendkívül kreatív, fantáziadús történetet írtak, köztük egy olyat, amelyben az egyik tanárnőt felfalja egy hatalmas lepke.

 

No events