ImageA kullancs által hordozott betegségek terjedésének déli és északi határai észak felé mozdulnak el. Európában a globális felmelegedés, egy sor halálos kimenetelű betegség gyakoribbá válását jelentheti, figyelmeztetett egy vezető tudós a témában rendezett egyik jelentős konferencián. A magasabb hőmérséklet segítheti a szúnyog által terjesztett malária és a potenciálisan halálos nyugat-nílusi vírus terjedését, mondta el az AFP–nek David Rogers professzor, aki az EU által finaszírozott Eden projektet vezeti, amely a betegségek előfordulásával foglakozik. Az Eden projekt 24 ország 49 intézménye közötti együttműködés, célja az Európában és a Földközi-tenger térségének országaiban jellemző betegségek terjedésében az éghajlatváltozás által kiváltott hatások feltérképezése.
Pozitív tényező, hogy az emelkedő hőmérsékleti értékek történetesen megszabadíthatják a kontinenst a kullancs által terjesztett fertőzés a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladástól és más betegségektől, mondta az Oxfordi Egyetem ökológus professzora, aki Brünnben, a hétfőn kezdődött, mintegy 150 tudós részvételével rendezett, ötnapos konferencián tartott előadást. A tudósok a globális felmelegedés Európában jellemző betegségekre gyakorolt hatásait vitatják meg.
Roger következtetéseit az ötéves időtartamú, változó európai környezetben előforduló betegségeket kutató Eden program félidejénél rendelkezésre álló adatok alapján vonta le.
Az Eden projekt 24 ország 49 intézménye közötti együttműködés, célja az éghajlatváltozás Európában és a Földközi-tenger térségének országaiban jellemző betegségek terjedésében kiváltott hatások feltérképezése.
A kullancs által hordozott betegségek terjedésének a déli és az északi határai északi irányban mozdulnak el. A professzor szerint 2050-2080 évekre ez encephalitis eltűnhet Európából.
A rágcsálók által terjesztett hantavírus, ami megfelelő kezelés nélkül az embernél tüdő elégtelenséghez (pulmonalis szindróma) és halálhoz vezethet, eltűnhet, ha a tavaszi hőmérsékletek emelkednek. Hidegebb napokon hosszabb a vírus túlélési ideje.
Egy melegebb klímájú Európában az olyan rovarok által hordozott betegségek, mint a szúnyog által terjesztette malária és a potenciálisan halálos nyugat-nílusi vírus előfordulása valószínűleg gyakoribbá válnak.
No events