ImageBár a kullancsszezon csak tavasszal indul, a Cseh Köztársaságban már megkezdődött a kampány a kullancsos encephalitis ellen, arra ösztönözve az embereket, hogy időben oltassák be magukat – olvasható a radio.cz oldalon.

Hordozz azonban a kullancs egy másik betegséget is, a Lyme-kórt, ami, ha kezeletlen marad, súlyosan károsíthatja az ember egészségét, különösen az idegrendszert és az izületeket. Eddig erre a kórra vakcina még nem állt rendelkezésre. Most azonban változás következhet be, mivel a moraviai Biovita vállalat az olmützi Palacky Egyetemmel együttműködve, befejezte egy Lyme-kór elleni oltóanyag kifejlesztését.

Emelkedőben a kullancsos esetek száma a Cseh Köztársaságban, az utóbbi években. Korábban a kullancs elterjedése inkább az alacsonyabban fekvő vidékeken volt jellemező, ma már azonban megtalálhatóak szinte egész Csehország területén. A kullancsok számszerű növekedésével együtt nő a kullancstól fertőződöttek, az encephalitises és borreliosisos esetek száma is. A Bioveta már foglalkozik kutyák és macskák Lyme-kóros megbetegedése elleni vakcina gyártásával. A vállalatnak most jó hírei vannak az emberek számára is.
A kutyák és macskák részére kifejlesztett oltóanyag kutatása és előállítása során szerzett ismereteik szolgáltak az emberi Lyme-kór elleni vakcina elkészítésének alapjául. (A kór ok-okozati ágense mind az ember, mind az állat esetében ugyanaz.)
A most kifejlesztés alatt álló vakcina olyan oltóanyag lesz, ami az immunrendszert erősíti majd a klinikailag Lyme-kóros esetekkel szemben.
Laboratóriumi kutatás befejeződött. Az eredmények hitelesítését az egyik neves Lyme-kór megbetegedésekkel foglalkozó német intézetben végzik. Ha az eredményeket megerősítették, tovább lehet lépni a klinikai és pre-klinikai tesztelésre.
Ha a tesztek sikeresen zárulnak, a Bioveta lehet az első, Lyme-kór elleni vakcinát előállító vállalat a világon.
Vystavěl, a vállalat marketing és értékesítési igazgatója hangsúlyozta, mivel a klinikai tesztelés általában hosszas, időigényes folyamat, néhány évbe is beletelhet, mire az oltóanya piacra, a gyógyszertárakba kerülhet.
Jelenleg a Biovita olyan partnert keres, aki nemcsak financiálisan, de bizonyos kutatási és fejlesztési tevékenységben is segítségére lesz a vállalatnak.
Addig is, amíg a vakcina hozzáférhető válik, az ember a kullancsok elkerülésével, megfelelő öltözködéssel és erősen fertőzött területeken rovarriasztó használatával védekezhet a Lyme-kór ellen.

No events