2008. május 15. – Lehet-e olcsóbb a védőoltás?
2007-ben másfélszer többen betegedtek meg a kullancs okozta kórban, mint 2006-ban. Magyarországon ma két oltóanyag kapható. Az egyik nem élvez támogatást, így a teljes ára majd 5000 forint, a másinál 25 százalékos a társadalombiztosítási támogatás, a szükséges adag felnőtteknek 2117 forintért, a gyermekeknek 1796 forintért kapható. Kérdezte volt dr. Puskás Tivadar a kereszténydemokraták szakértő orvosa az újonnan kinevezett egészségügyi minisztert a Tisztelt Házban: „Ön a hétvégi bejelentésével. egészségbiztosítási törvény visszavonását ígérte, elismerve, hogy győzött a nép. Ugye lépéseket tesz azért is, hogy jelentősebb támogatással, esetleg ingyenes oltással segítsék a kullancs okozta agyvelőgyulladások megelőzését?”
- Jön a jó idő, itt a kirándulások ideje. A kullancsok már alig várják, hogy megérkezzenek a turisták. Vannak az országnak olyan területei – például a Nyugat-dunántúli térség –, ahol az átlagnál jóval nagyobb a kullancsveszély. Igazából a baj az, hogy a kullancs egy agyvelő- és agyhártyagyulladást okozó vírus, az úgynevezett „arbovírus” hordozója.
- 2007-ben másfélszer többen betegedtek meg a kullancs okozta kórban, mint 2006-ban. A betegség ellen védekezhetünk a lakosság biológiai védettségének megteremtésével, azaz oltással. Magyarországon ma két oltóanyag kapható, mindkettő receptre, s mindkettő térítésköteles. Az egyik április 1. óta nem élvez tb-támogatást – igaz, a gyártó cég mondott le róla – így a teljes árat, majd 5000 forintot kell fizetni érte. A másinál 25 százalékos a társadalombiztosítási támogatás, a szükséges adag 1796 forintért kapható a patikában. Az oltás beadása is pénzbe kerül.
- Tisztelt Miniszter Úr!
A betegségek megelőzése, a prevenció minden egészségpolitikai törekvés lényeges eleme. Ugye az ön által képviselt egészségpolitikai irányzat is nagyon fontosabbnak tartja?
Ön a hétvégi bejelentésével. egészségbiztosítási törvény visszavonását ígérte, elismerve, hogy győzött a nép. Ugye lépéseket tesz azért is, hogy jelentősebb támogatással, esetleg ingyenes oltással segítsék a kullancs okozta agyvelőgyulladások megelőzését?

Derék, szép szál ember Székely Balázs egészségügyi miniszter. Sötétben, kettesben nem érdemes találkozni vele.  Szelídebb, mint az elődje, csendesebben morzsolja a szavakat:
- A kullancs elleni védekezés három oltásból áll. Elsőt beadjuk, három hónap múlva a másodikat, ezt követően egy év múlva a harmadikat. Ráadásul öt évenként ismételni kell. Tehát, mindenképpen hosszú folyamat eredménye a védettség elérése… Nyilván valóan az egészségpolitikai céloknak megfelelően a védőoltás rendszerét át fogjuk gondolni.   
Dr. Puskás Tivadar:
- Miniszter Úr! Ugye lépéseket tesz, hogy jelentősebb támogatással, egyes csoportoknak talán ingyenesen is lehetne ezt az oltást adni? Ausztriában 90 százalékos a népesség védettsége. Ezt nálunk csakúgy lehet elérni, hogy kötelezővé tesszük, és megpróbáljuk úgy támogatni a ma még térítésköteles oltást
Székely Balázs:
- Képviselő Úr! Egyes gyógyszerek aktuális társadalombiztosítási támogatását pénzügyminiszteri rendelet írja elő. Ezen belül a biztosítónak van lehetősége arra, hogy módosítsa. Megvizsgáljuk ezt a kérdést, és abban az esetben, ha a jelenlegi támogatás a mértéke a maximumon van, megtesszük a szükséges intézkedéseket. Bartha Szabó József