2008. 07. 28. - Csaknem kétezer adag kullancs elleni védőoltást kapott hétfőn a külföldi gyártótól az egyik itthoni gyógyszer-nagykereskedelmi cég. Ez mennyiség kevés ugyan, de megpróbálják minél több patikához eljuttatni.

Egy másik nagykereskedő nemrég több ezer adag oltóanyag hozott be az országba, de ezt a szállítmányt csak az egyik patikahálózat gyógyszertáraiban osztották szét. A kullancs elleni védőoltás most hiánycikk itthon, ráadásul a vakcinát csak azok kérhetik, akik az első ilyen oltást már megkapták.
Elsőként a Hungaropharma jutott hozzá több ezer adag kullancs elleni vakcinához, ezt a szállítmányt a Gyöngy patikahálózat 600 gyógyszertára között osztották szét, az indoklás szerint szervezési okok miatt. Ezeken a helyen múlt szerda óta árusítják az oltóanyagot. Hétfőn még volt fél-egy tucat szérum azokban a patikákban, amelyeknél a Független Hírügynökség ezzel kapcsolatban érdeklődött.
Ebből az oltóanyagból csak azok vehetnek, akik oltási könyvükkel, illetve a háziorvos által felírt recepttel bizonyítani tudják, hogy a kért vakcina már a második oltáshoz kell. Ilyen feltételek szerint kaphatnak a betegek abból a csaknem 2 ezer adag vakcinából is, amelyet a Phoenix gyógyszer-nagykereskedelmi cég szerzett be hétfőn a gyártótól.
Az 1-2 ezer adag vakcina kevés, de megpróbálják minél szélesebb körben szétosztani, nemcsak egy konkrét patikalánc gyógyszertáraiban árusítják majd - mondta a Független Hírügynökségnek Küttel Sándor, a Phoenix igazgatósági elnöke. A nemzetközi piacon nagyon nehéz hozzájutni a vakcinához, mivel a kullancs elleni védőoltás egész Európában hiánycikk. Az elnök szerint ennek legfőbb oka, hogy a külföldi gyártó elszámolta magát, nem mérte fel, hogy mekkora igény lesz idén erre az oltásra. Mivel egy vakcina előállítása hosszú idő, akár fél év is lehet, nagyobb mennyiségre legközelebb csak az év vége felé lehet számítani.
Júniusban 10 ezren kapták meg az első oltást itthon, számukra nagyon fontos, hogy hozzájussanak a második adaghoz. A kullancs által terjesztett agyhártya-agyvelőgyulladással szemben csak akkor válik ugyanis védetté valaki, ha az első oltás után egy hónapon belül megkapja a másodikat is.

No events