2008. augusztus 25. - Nem apróság Az enyhe bőrpírtól a fulladásig, egyéntől függően, bármi előfordulhat csípés után
Baranya Naponta három-öt ember kerül darázs- vagy méhcsípés miatt a pécsi bőrklinikára. A banális esetektől a fulladásig bármi előfordulhat.

A napokban egy geresdlaki férfit a szőlőjében szúrt halántékon egy darázs. Ahogy volt, rövidnadrágban, mezítláb, hazarohant, az előszobában ájult el. Szerencsére elérték a helyi orvost, aki injekciókkal visszatornászta az életbe, amíg a mentők kiértek. A férfi a pécsi egyetem bőrklinikájára került, és bármennyire is fájlalta, nem úszta meg infúzióval, megfigyelésre bent kellett maradnia.

A megfigyelés azért indokolt, mert a darázs-, illetve a méhcsípés úgynevezett kétpúpú reakciót válthat ki, mondja dr. Csete Béla klinikai tanársegéd. Ez azt jelenti, hogy huszonnégy-negyvennyolc órán belül a tünetek az elsőhöz hasonló intenzitással megismétlődhetnek, és ilyenkor újra be kell avatkozniuk az orvosoknak. Kellő szakemberekkel egyébiránt a klinika a területi ellátó intézmény „darázsügyben”.

Naponta átlagosan három-öt esetben kerül hozzájuk megcsípett beteg, mondja Csete doktor. Akár maga megy be, akár mentő viszi; a legbanálisabb esetektől, amikor csak egy kis pír látható a bőrön, a fulladásig mindennel találkoznak. Ez a betegszezon május közepétől, az idő javulásától a szüret végéig tart, nem véletlenül: a rovarok kirepülésétől és a vonzó ételek, cukortartalmú italok fogyasztásától, jelenlététől is függ.

Darázs-, illetve méhcsípéskor fehérje kerül a szervezetbe, ami egyéntől függően eltérően reagál erre. Van, aki megússza egy-egy kisebb duzzanattal, míg másnál akár az egész testet is beboríthatják a csalánkiütésszerű tünetek. A garat környéki lágy részek megduzzadnak, így akár fulladás is bekövetkezhet. Több csípés nyomán, vagy arra érzékeny embernél alakulnak ki a súlyosan allergiás tünetek ájulással, a vérkeringés összeomlásával.

Hogy mi a teendő? Csete Béla hangsúlyozza: aki tudja magáról, hogy allergiás a darázscsípésre, azonnal forduljon orvoshoz. Természetesen a legjobb, ha van nála ellenszer, egyetlen mozdulattal beadhatja magának az injekciót. Ezt bárkinek felírja az orvos, egyetlen hátránya van: darabja tizenhatezer forintba kerül. Persze az öninjekciózás után is mielőbb orvost kell keresni. Egy másik, olcsóbb megoldás, ha az érzékenyek szteroidtartalmú tablettákat hordanak maguknál, ezekből hirtelen nagyobb mennyiséget kell a csípéskor bevenni – aztán ugyancsak irány az orvos! Ha nincs kéznél szer, legvégső esetben a gégemetszés sem kizárt, ám erre ritkán kerül sor. Csete Béla valamennyire megnyugtat, már ha ez nyugtató: egy embert évente átlagban csak egyszer csíp meg darázs vagy méh. Balogh Z.

Lódarázs a magaslesen
Néhány éve a Somogy megyei Nagybajom erdejében egy vadászt csípett meg a magaslesen egy lódarázs. A férfi azonnal motorra ült, de a falu határában meghalt. Idén júliusban Komárom-Esztergom megyében haltak meg darázscsípéstől. Egy 21 éves fiatalember az édesapjával tartózkodott Nagyegyháza erdejében, az apa a csípés után autóval a kórházba akarta vinni fiát, de rossz irányba indult. Mire a mentők megérkeztek, a fiatalember meghalt. Előtte néhány nappal Vértessomló 46 éves tűzoltó parancsnoka halt meg darázscsípés következtében.

Az első csípéskor nem alakul ki allergiás reakció
„Allergiás vagyok a darázscsípésre; anaphylaxiás sokkal reagáltam egy csípésre. Egyetlen – bárki számára ingyen hozzáférhető – vérvizsgálattal kimutatható az antitestek jelenléte a szervezetben, és ezután egy úgynevezett deszenzibilizációs kúrára utalják az embert. Ennek időtartama 3-5 év, és csak az oltóanyag költségét kell fizetni. Az első csípésre soha nem reagál allergiás reakcióval a szervezet, mivel nem is ismeri a bejutó anyagot. Tehát csak a második vagy sokadik csípés után alakulhat ki allergiás reakció. Teljes szívemből sajnálom ezt a két, szegény embert, akik belehaltak egy rovar csípésébe, és nagyon sajnálom a szeretteiket! Azt tanácsolom, ha valakinek a szokásosnál erősebb reakciója van egy csípés után – például túlzott, vagy túl hosszú ideig tartó bőrreakció, bármilyen csekély nehézlégzés, rosszullét –, mindenképpen forduljon orvoshoz, és kérjen allergiavizsgálatot! Valaki kérdezte a gyógyszert, az orvosok tudják, csak ők írhatják fel.” (Internetes hozzászólás a darázscsípéses halálesetekhez, 2008. július 31.)
A kisgyermekek a szúnyogra is hevesebben reagálnak
Rovar- és szúnyogcsípés következtében kisgyermekeknél gyakran alakul ki viszonylag nagyméretű (babnyi, diónyi, kisalmányi) duzzanat, amit rendszerint bőrpír, égő érzés és erős viszketés is kísér. Főleg az arcon, a szem körül, fülön történt csípés esetén ijesztő a duzzanat mérete. A heves reakció általában már másnapra mérséklődik, néha azonban a duzzanat újra jelentkezik, esetenként körülötte még kisebbek is megjelennek. Ha a csípés megtörtént, és mód van rá, minél hamarabb be kell kenni valamilyen allergiaellenes kenőccsel. A heves viszketés esetén jót tesz valamilyen hűtő, viszketést csillapító kenőcs, vagy akár egy kis hideg borogatás is. Ha a duzzanat már kialakult, és nagyméretű vagy több is van a testen, szájon át is adható valamilyen antiallergikum, akár valamilyen kalciumkészítmény. Ha a szemhéj vagy az ajkak nagyfokú duzzanata alakul ki, mindenképpen orvoshoz kell fordulni. A kisgyermekek két és fél éves korától használható a párologtató szúnyogriasztó is, ha a helyiség nem túl kicsi. Zárt ablak mellett hatásos a fénnyel működő szúnyogcsapda is.

No events