Az MTVSZ állásfoglalása a kormányprogramról (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
A Magyar Természetvédők Szövetsége Elnöksége állásfoglalása a kormányprogramról és a környezetügyben történő leépítésekről
A Magyar Természetvédők Szövetsége Elnöksége júniusi ülésén megvitatta a 2006-2010 időszakra szóló „Új Magyarország, Szabadság és szolidaritás” c. kormányprogram környezetvédelmi célkitűzéseit és feladatait.

Tette ezt azért, mert az elmúlt időszakban számos területen hazánk környezeti állapotának romlása felgyorsult, ugyanakkor ismeretes, hogy a környezetszennyezés milyen szoros összefüggésben van az emberek romló egészségi állapotával. Az is nyilvánvaló, hogy a rosszul megválasztott gazdasági fejlesztések, nagyberuházások komoly veszélyt jelentenek humán egészségügyi szempontból, és a természeti erőforrások minőségének megőrzésére.

E körülmények ellenére az Új Magyarország Program nem rögzíti a Kormány fő környezetpolitikai célkitűzéseit és az azok megvalósítását szolgáló eszközrendszert. A kormányprogram a környezet ügyét csupán infrastrukturális fejlesztési kérdésként kezeli, lényegében néhány nagy környezetvédelmi beruházásra szűkíti le, azokra, amelyeket EU forrásokból lehet finanszírozni és nem törekszik a környezeti ártalmak megelőzésére, és a gazdaságfejlesztéssel összefüggésben lévő ártalmak csökkentésére.
Mi lesz a többi környezetvédelmi probléma megoldásával? A Program nem vállal felelősséget a második Nemzeti Környezetvédelmi Program időarányos feladatainak végrehajtására, amely a legégetőbb környezetvédelmi és természetvédelmi kérdéseket 9 tematikus akcióprogramban foglalta össze.
 
A Kormányprogram a természeti örökségünk megőrzése érdekében a rövid távú (bevétel-centrikus) érdekeket jeleníti meg, hivatkozva a közjó szolgálatára és nem szentel megfelelő figyelmet a természetmegőrzési feladatoknak, ami súlyosan sérti az Európai Unió törekvéseit a biodiverzitás-csökkenés megállítására, és számos más hazánk által is ratifikált nemzetközi egyezmény végrehajtását. Számolnunk kell azzal a ténnyel, hogy az Európai Unió területén a biológiai sokféleség, a természeti értékek rohamosan csökkennek, és ha nem komplexen és körültekintően kezeljük a kérdést, akkor hazánk nem sokáig lehet büszke a ma még gazdag természeti-táji értékeire.
Örömmel láttuk, hogy a Programban szerepel az Éghajlatváltozási Stratégia elkészítése, hiszen mihamarabb válaszokat kell találni az éghajlatváltozás okozta szélsőséges időjárási viszonyok következményeire, a kiváltó okok elhárítására. Ugyanakkor nem vállal felelősséget a Kormány a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia elkészítéséért. E Stratégia elkészítésével Magyarország régóta adós. Egy ilyen stratégia napirendre tűzése azért is fontos, mert elkészítése során párbeszédet lehetne folytatni a társadalommal a fenntartható fejlődés fő kérdéseiről, azokról a társadalmi-gazdasági fejlesztési irányokról, amelyek hosszú távon biztosíthatnák, hogy Magyarország a fenntarthatóság és attól ne ellenkező irányba haladjon. Be kell látnunk végre, hogy a környezeti tényezők korlátossá váltak, ezért keretet szabnak a gazdaságfejlesztési irányoknak is.

Az Európai Unió környezetpolitikája szerint a fenntartható fejlődés megvalósításának előfeltétele a környezeti szempontok beépítése a különböző szakpolitikákba. A kormányprogramnak meg kellene határoznia, hogy melyek lesznek azok a szakpolitikai területek az elkövetkező négy évben, amelyekbe a Kormány integrálja a környezeti szempontokat.  Különösen fontos, hogy minden EU pénzből létrejövő beruházás tervezése és megvalósítása során kiemelt figyelmet fordítson Magyarország a környezeti szempontokra. Ez nem csak a jövő nemzedék, hanem az Európai Unió elvárása is.

A Programból hiányzik a társadalommal tervezett párbeszéd, a környezettudatosság növelése és a civil szervezetek bevonására való törekvés a környezeti feladatok megoldása érdekében. A gyermek, ifjúsági és a felnőtt társadalom környezeti nevelése és szemléletformálása nélkül nem képzelhető el egyetlen kormányzati program sem.

A kormányzat első lépései a negatív környezeti tendenciák erősödését vetítik előre. A napokban derült fény arra, hogy a kormány a minisztériumi és hatósági munkatársak leépítésénél nem veszi figyelembe, hogy a környezetvédelem terén történt elmúlt évekbeli forrás és kapacitás csökkentések az egész ágazat működőképességét veszélyeztetik.
A környezetvédelmi igazgatás oly annyira meggyengült az elmúlt években, hogy a legkisebb szakmai létszámleépítéssel is a mai emberek egészségét és a jövő generáció esélyeit veszélyezteti a kormányzat.

Az MTVSZ Elnöksége értékelve a kormányprogram környezetvédelmi célkitűzéseit, valamint a környezet-és természetvédelem intézményrendszerében a napokban zajló leépítéseket és átszervezéseket úgy látja, hogy a környezet-és természetvédelem ügye a rendszerváltás óta nem volt ilyen veszélyeztetett, mint napjainkban. A Magyar Természetvédők Szövetsége felajánlja segítségét a kormánynak a természeti értékek megőrzése és környezeti feltételek javítása terén teendő lépésekhez. Ugyanakkor jelzi, hogy amennyiben a fenti negatív tendenciák tovább folytatódnak, kénytelen hangsúlyos kritikai éllel megnyilvánulni a közéletben a környezetpolitikát érintő kormányzati tevékenységekről.

Kérjük a Kormányfőt, hogy a fenntartható fejlődés követelményeit szem előtt tartva vizsgálja felül és alakítsa ki erre a kormányzati ciklusra a Magyar Köztársaság kormánya környezetpolitikáját.  

 

Budapest, 2006. június 22.

 


 Schmuck Erzsébet           Farkas István
 társelnök                     ügyvezető elnök


 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.