EU Energia Akcióterv

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Az EU kormányfői 2007. március 9-én döntenek az EU Energia Akciótervről. A Föld Barátai felhívják a figyelmet, hogy jelen formájában a terv túl gyenge az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez. Az óriási EU Energia Zászló minden egyes csillaga az európai energiapolitikával kapcsolatos Föld Barátai követeléseket jelképezi:

AZ ÜVEGHÁZHATÁSÚ GÁZOK KIBOCSÁTÁSÁNAK CSÖKKENTÉSE
A kormányfőknek döntést kell hozniuk arról, hogy az 1990-es szinthez képest 2020-ig 30%-kal, 2050-ig 80%-kal csökkentik a kibocsátásokat. Ez az egyetlen lehetőség a katasztrofális szintű éghajlatváltozás elkerülésére.    
ENERGIAHATÁKONYSÁG
Elengedhetetlen, hogy véget vessünk az ijesztő mértékű energiapazarlásnak. Egyértelmű elköteleződés kell az energiafelhasználás 20%-os csökkentésére 2020-ig.

MEGÚJULÓ ENERGIA
Az EU vezetői döntsenek a nagyobb mértékű szélenergia, napenergia és árapály erőmű felhasználásról. Hozzanak kötelező erejű döntést arról, hogy 2020-ra Európa energiaszükségleteinek 25%-át megújuló energiaforrásokból fedezik, mint például a szél- és napenergia, valamint a kisléptékű, környezetbarát biomassza.

NEM AZ ATOMENERGIÁRA
Fel kell hagyni az atomenergia használatával: veszélyes, drága – egy újabb Csernobil bármikor bekövetkezhet – és az atomenergia a radioaktív hulladékok megoldásának problémáját a következő generációra hagyja.

NEM KELL TÖBB FOSSZILIS ENERGIA
Fel kell hagyni a „piszkos” energia támogatásával – a szénbányászatba és az atomenergiába pumpált pénz torzítja a piacot azzal, hogy a „piszkos” energiát mesterségesen olcsóvá teszi, amikor valójában a megújuló energia sokkal gazdaságosabb.

OLAJ HELYETT KÖRNYEZETBARÁT KÖZLEKEDÉST
Nagyon fontos lenne, hogy Európában megfordítsuk a közlekedési szektor fenntarthatatlan trendjét – kevesebb, viszont hatékonyabb autókra van szükség, a légiközlekedést meg kell adóztatni, és ki kell terjeszteni a tömegközlekedési hálózatot.

A Európai Energia Akciótervvel kapcsolatos Föld Barátai követelésekről lásd:
http://www.foeeurope.org/giant_eu_energy_flag/FoEE_EU_Council_media_brief_March07.pdf

 

 

 

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.