Az Országos Civil Fórum természetmegőrzési ajánlásai

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Magyarország természetmegőrzési stratégiájának kidolgozására és egy azonnali természetvédelmi cselekvési program megvalósítására

BEVEZETÉS

Természeti környezetünk védelme az emberiség túléléséhez nélkülözhetetlen. Egyrészt ökológiai szükségszerűség, mivel csakis a bioszféra önfenntartó, zavartalan működése biztosíthatja az emberi faj fennmaradását. Másrészt emberi szükséglet, mert a természeti környezet az emberi lét integráns része, a testi-lelki egészség, társas viszonyaink, a humánum és a morál alapvető forrása. Harmadrészt kikerülhetetlen gazdasági kényszer, mert a mai gazdasági rendszer – lokális és globális – nem fenntartható, saját létalapjait fogyasztja. Az emberiség hosszú távú túlélési stratégiája, és ennek részeként a természetmegőrzés összeegyeztethetetlen a rövid távú anyagi haszonra törő neoliberális piacgazdasági modellel.

A NEMZETI TERMÉSZETMEGŐRZÉSI STRATÉGIA CÉLJA ÉS TARTALMA

Természetmegőrzési stratégiánk célja élő és élettelen természeti környezetünk, a bio- és geoszféra működőképes részrendszereinek megőrzése és funkcióinak visszaállítása. Az eddigi tapasztalatok alapján a XXI. században szakítani kell azzal a szemlélettel, amely a természet védelmét ágazati kérdésként kezeli. Az embernek újra meg kell találnia helyét a természetben, és létalapjait pusztító tevékenysége helyett a hosszú távú fenntarthatóság stratégiáját kell választania. A fenntarthatóság elveire épülő gazdasági, társadalmi berendezkedésben a természetvédelem, mint „ágazat” hosszabb távon feleslegessé válik, mert az emberi tevékenység nem veszélyezteti, hanem fenntartja, ápolja a természeti környezetet. Egy ilyen stratégiának legalább három pilléren kell nyugodnia.
A FENNTARTHATÓSÁG ELVEINEK MEGJELENÍTÉSE A SZAKPOLITIKÁKBAN
A fenntarthatóság elveit a gyakorlatban a gazdaság és társadalom minden területén kell alkalmazni az ehhez szükséges intézményi, jogalkotási és jogszabályi reformokkal. Ennek egyik központi eleme a fenntarthatósági elemzések kötelező elvégzése minden államigazgatási tevékenység, döntés, program esetében, amelyek közül csak azok valósíthatóak meg, amelyek a fenntarthatóság követelményeinek eleget tesznek. A természetmegőrzési stratégiával összhangban kell megalkotni vagy felülvizsgálni a többi nemzeti stratégiát. Néhány a legfontosabb teendők közül:
A vízgazdálkodás terén az árvízvédelmet új alapokra kell helyezni: az árvizekkel érkező víztöbblet megtartására és hasznosítására kell törekedni, ártéri tájgazdálkodást kell kialakítani, ahol csak lehet. Az árvízi biztonságot az ártér reaktiválása mellett kell biztosítani. Vissza kell állítani többek között a Mosoni-Duna természetes vízjárását, a Duna-Tisza közi homokhátság egykori talajvíz-viszonyait. Tavaink (Balaton, Velencei-tó) még természetes partszakaszait meg kell őrizni, és ahol lehet, vissza kell alakítani.
A mezőgazdaságban az agrár-környezetgazdálkodási támogatási rendszer további, a természetmegőrzést hatékonyabban szolgáló átalakítása szükséges, amelyben az egyes programok a regionális és helyi természeti adottságokat messzemenően figyelembe veszik. A támogatásoknak elsősorban a természet állapotára gyakorolt hatását, a tevékenységek eredményességét kell tükröznie. Egy olyan új erdő-környezetgazdálkodási támogatási rendszert kell létrehozni, amelyben az erdők társadalmi, jóléti és védelmi funkciói és szolgáltatásai maradéktalanul érvényesülnek. A nem őshonos fafajok ültetvényeivel lecserélt természetes erdők termőhelyein az ültetvények visszaszorítandók, az eredeti erdőállományok – ahol lehet – visszaállítandók. A biomassza-energia ültetvények támogatási rendszerét felül kell vizsgálni. Termesztésük feltételéül széleskörű ökológiai hatásvizsgálatok folytatását kell előírni létesítésüknek és esetleges felszámolásuknak hatására vonatkozóan, és garanciát kell biztosítani a természetet nem károsító felszámolásukhoz.
A felszíni bányák működtetésének feltételéül kell szabni a felszíni kitermelés mértékének korlátozását, a felszín lehető legkisebb mértékű igénybevételét, és a folyamatos, kötelező rekultivációt. A különösen nagy természeti értékeket veszélyeztető bányákat be kell zárni (pl. Naszály, Szársomlyó, Kaszonyi-hegy).
A demokrácia és a fenntarthatóság elveit jobban tükröző új jogi és eljárási szabályokat kell alkotni. Mindehhez szükséges, hogy az ember által elő nem állítható természeti javak esetében a fenntartható használat, felhasználás és hasznosítás összehangolt szabályozása és ellenőrzése egyetlen döntéshozó és végrehajtó szervezeti egység, a Természeti Erőforrások Minisztériuma keretében történjen.
A TERMÉSZETVÉDELEM SZAKMAI, INTÉZMÉNYI REFORMJA
A második pillér maga a szűkebben értelmezett természetvédelmi szakmai tevékenység a fenntarthatóság jegyében. Ebben egyebek között központi szerepe van az élőhelyek és élőhelyhálózatok megőrzésének, fejlesztésének, kialakításának és szükség szerinti rekonstrukciójának, a biodiverzitást fenntartó vagy helyreállító kezelési, fejlesztési tevékenységeknek és programoknak. A védett területek hálózata megtartandó, sőt fejlesztendő, a védelem színvonala nem csökkenthető. Egyre nagyobb szerepet kell játszania a tájökológiai szempontok érvényesítésének a táji léptékű ökoszisztéma funkciók és szolgáltatások megőrzése végett.
Tekintettel hazánk természetföldrajzi viszonyaira, természetmegőrzési stratégiánk csak akkor lehet eredményes, ha nemzetközi együttműködéssel elkészül egy vele szinkronban álló, a Kárpát-medence egészére vonatkozó természetmegőrzési stratégia. Ennek kulcskérdése a határon átnyúló védett területhálózatok kialakítása, amelyhez a szomszédos országokkal összefogásra van szükség.
SZEMLÉLETFORMÁLÁS ÉS A TÁRSADALOM FOKOZOTTABB BEVONÁSA A TERMÉSZETI KINCSEK VÉDELMÉBE ÉS GYARAPÍTÁSÁBA.
A harmadik pillér a jövőért és a természeti környezetért érzett társadalmi-nemzeti felelősségtudat kialakítása. Minthogy a Pannon Ökorégió természeti erőforrásainak megőrzéséért a legnagyobb mértékben hazánk felelős, ezért ennek felvállalása be kell, hogy épüljön a nemzeti felelősségtudatba. Ennek kialakulása csak akkor várható, ha a közoktatás minden szintjén kötelező módon megjelenik, vagy tovább erősödik a környezettudatosságot erősítő és a cselekvési hajlandóság fokozását elősegítő tananyag, etikai és pedagógiai program. Az erdei iskolák infrastrukturális fejlesztése mellett ugyanilyen fontos a működés és a programok támogatása, az azokban résztvevő diákok költségeinek megtérítése, és a tanárok munkájának anyagi elismerése. Fokozottan támogatni kell a felnőttoktatást, különösen a természetmegőrzésről és fenntarthatóságról szóló képzési programokat. A felsőoktatásban minden szak számára kötelezően bevezetendő legalább egy környezettudatosságot erősítő tárgy. A felsőfokú alapképzésben, és a mesterképzés szintjén szükség van természetvédelmi irányú szakra, illetve tanártovábbképzésre. A fenntarthatóság bármely vonatkozásával, környezeti neveléssel, tanácsadással foglalkozó civil szervezetek központi anyagi támogatását kiszámítható módon biztosítani kell. A közszolgálati médiában jelentősen növelni kell a fenntarthatósággal foglalkozó, benne a természeti értékeket is bemutató műsorok idejét. A színvonalas természetfilmeket és természetfotókat készítő hazai egyesületeket, művészeti műhelyeket támogatni kell. Az állampolgárok, különösen a gazdálkodók számára egy természetvédelmi tanácsadói hálózatot kell létrehozni (lásd pl. Észtország).

A TERMÉSZETVÉDELEM RÖVIDTÁVÚ PROGRAMJA

Magyarországnak már évek óta van egy korszerű és az Országgyűlés által is jóváhagyott természetvédelmi programja, mégis ma a természetvédelem súlyos válságáról, természeti kincseink folyamatos pusztulásáról kell beszélnünk. Az I. Nemzeti Természetvédelmi Alapterv (NTA) értékelése alapján ennek oka az anyagi források hiányában és ezzel összefüggésben a krónikus létszámhiányon túl elsődlegesen a szükséges határozatok és jogszabályok állami szintű megalkotásának vagy végrehajtásának teljes vagy részleges elmaradásában keresendő. A további veszteségek elkerülése érdekében a hosszú idő alatt megvalósítható stratégia mellett szükség van egy olyan cselekvési programra is, amely azonnali javulást eredményezhet. E program részeként  a következőket javasoljuk a fent említett stratégia három pillérének mentén:
2.1. A FENNTARTHATÓSÁG ELVEINEK MEGJELENÍTÉSE A SZAKPOLITIKÁKBAN
A fejlesztéspolitikáért felelős intézményeknek garanciát kell vállalni arra, hogy a 2007-13 időszakban rendelkezésre álló nemzeti és európai uniós forrásokból csak a fenntarthatóság elveinek megfelelő tevékenységek részesülhetnek. Emellett
A felhagyott mezőgazdasági területek minél nagyobb hányadán meg kell kísérelni a természetközeli vagy legalábbis a természetkímélő módon hasznosítható élőhelyek rekonstrukcióját.
A genetikailag módosított növényfajták termesztését és hasznosítását – beleértve a Bt-kukoricafajtákat – illetően a további termesztési moratórium fenntartása és igen szigorú koegzisztencia-feltételek támasztása indokolt.
Az agrár-környezetgazdálkodási programon belül a támogatások döntő hányadát át kell csoportosítani a szántóföldi alap-, illetve integrált programból a természetmegőrzést hatékonyabban szolgáló célprogramokra. A termelésben ma csupán 2%-os arányban jelen lévő ökológiai (bio-)gazdálkodás nagyarányú elterjedését erőteljesen ösztönöznie kell.
Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programnak (ÚMVP) lehetővé kell tennie, hogy a Natura 2000, illetve az agrár-környezetgazdálkodási intézkedések megfelelő forráskerettel már 2007-ben elindulhassanak.
Az ÚMVP tengelyei közti forrásfelosztást újra kell gondolni és a következő arányokat kell érvényesíteni: I. tengely (versenyképesség) – 20%; II. tengely (fenntartható mező- és erdőgazdasági földhasználat) – 50%; III. tengely (vidéki életminőség javítása és gazdasági diverzifikáció) – 20%; IV. tengely (LEADER) – 6%, technikai segítségnyújtás: 4%. Az intézkedéscsomagok részleteit a fent vázolt  stratégia I-V. pontjaiban leírt súlypontjainak megfelelően kell átalakítani.
2.2. A TERMÉSZETVÉDELEM SZAKMAI, INTÉZMÉNYI REFORMJA
A szakmai feladatok terén a természetvédelmet egyre növekvő mértékű lemaradás jellemzi. Az I. NTA szerint az elmaradt feladatok nagy részét már évekkel ezelőtt el kellett volna végezni. A nemzeti park igazgatóságok létszáma azonban már eddig sem volt elégséges ahhoz, hogy a minimálisan elvégzendő alapfeladataikat ellássák. Ennek ellenére az elmúlt időszak során, gazdasági megszorításokra hivatkozva, több lépcsőben létszámcsökkentések történtek, még inkább lehetetlen helyzetbe sodorva a nemzeti park igazgatóságokat. Az igazgatóságokra nehezedő nyomást az alapfeladataik ellátásához elegendő anyagi források központi biztosításával csökkenteni kell, amihez az elkövetkező 5 évben fokozatosan emelkedő arányú állami ráfordítás elengedhetetlen. Az eredményes napi munkavégzés érdekében a sürgősen végrehajtandó feladatokat meg kell határozni, az ehhez szükséges jogi kereteket, személyi feltételeket biztosítani kell, a pénzforrásokat pedig meg kell jelölni.
2.2.1. Szakmai feladatok
A törvények, szabályok betartását és kötelező érvényű betartatását erősíteni, a szabálykövetést hatékonyan ellenőrizni kell; a természeti területekre vonatkozó előírásoknak érvényt kell szerezni.
A természeti értékekben okozott kár megtérítésének elvét kötelezően érvényesíteni kell minden károkozó tevékenység és károkozó (akár állami, akár magán) esetében.
A természetvédelmi kezelések hatékonyságának növelése érdekében ki kell szélesíteni a kezelések eredményességét értékelő biodiverzitás-monitorozó programokat.
A természetvédelmi jellegű hatástanulmányok, szakvélemények készítésének alapelveit és a készítésre jogosultak körét egyértelműen, a szakmai szempontok alapján kell  meghatározni, a szakmai bírálat, esetlegesen felülvizsgálat lehetőségét megteremteni.
A nagyvadállományt hazánk egész területén a természetes eltartóképesség szintjére kell csökkenteni.
Az özönnövények behozatalát, szándékos vagy véletlenszerű terjesztését tiltani, a védekezés kötelezettségét előírni, a mulasztásokat szankcionálni kell. A visszaszorításukra egy célprogramot kell bevezetni, amelyben a természetes szukcesszió mechanizmusaira építő természetközeli gazdálkodási módszerekre kell helyezni a hangsúlyt az ismeretterjesztés feltételeinek megteremtése mellett.
Vizes élőhely rehabilitációt csak a természetvédelmi szakhatóság jóváhagyásával lehessen végezni. Az EU Víz Keretirányelv által előírt „jó ökológiai állapot” jellemzőit egyértelműen és minden egyedi esetben külön meg kell határozni. A természetet károsító „vizes élőhely rekonstrukció”-kat meg kell akadályozni. (Pl. Kis-Balaton II. ütem).
2.2.2. Jogi szabályozás
A védett természeti területek állami tulajdonban levő részeinek (beleértve, de nem csak kizárólagosan az erdőket, a vadállományt, a mezőgazdasági művelés alatt álló területeket, a felszíni vizeket, vízfolyásokat és az ezekhez kapcsolódó létesítményeket) vagyonkezelői jogát és kezelését a természetvédelmi kezelő hatáskörébe kell utalni, amelynek joga van a kezelés jogát meghatározott feltételek mellett átengedni.
A védett területeken található mezőgazdasági területek kezelését megfelelő természetvédelmi kontroll mellett a helyi gazdák számára lehetővé kell tenni.
A természeti területek és az ökológiai hálózat nem védett elemeinek jegyzékét hivatalosan közzé kell tenni; az ún. „ex lege” védett objektumok közül a földvárak, kunhalmok, források, stb. helyét, kiterjedését és határait egyértelműen meg kell határozni és jelölni.
Mivel a hatósági feladatok ellátásának jelenlegi színvonala és eredményessége elfogadhatatlan, ezért a hatósági ügyek intézését vagy ismét a nemzeti park igazgatóságok hatáskörébe kell utalni, vagy pedig az ügyintézésbe a nemzeti park szakembereit be kell vonni a megfelelő személyi és technikai feltételek biztosítása mellett.
A vadászati-vadgazdálkodási feladatokat természetvédelmi kontroll alatt kell tartani. A védelem alatt álló természeti területeken a vadászati jog és az ezzel kapcsolatos minden kötelezettség (vadgazdálkodás, állományszabályozás, kármegelőzés és kártérítési felelősség) kerüljön a természetvédelmi szervek hatáskörébe.
A Natura 2000 élőhelyek esetén az egységes területalapú támogatás helyett csak azok jussanak támogatáshoz, akik aktívan hozzájárulnak a Natura 2000 célok megvalósulásához.
A földhivatalokat független szakszolgálatként ki kell vonni az FVM hatásköre alól; a bejegyzési szabályokat felül kell vizsgálni.
A faültetvényeket jogi szinten is meg kell különböztetni az erdőktől, utóbbiakat a természeti területek körébe kell vonni. Védett természeti területeken erdőgazdálkodásnak nincs helye. Emberi beavatkozás csak a természetszerű állapot helyreállítása és fenntartása érdekében engedhető meg.
A védelem alatt nem álló erdők esetén a természetközeli gazdálkodás bevezetése a cél, ezért a felújítási módok közül a természetes eljárások (pl. Pro Silva, erdőéltetés) támogatandók az erdő-környezetgazdálkodási program terhére. Egyértelműen meg kell tiltani erdők és természetes erdők termőhelyeire telepített ültetvények esetében a természetromboló erdőgazdasági technológiák alkalmazását (pl. teljes talajfelújítás, prizmás tuskózás).
Új jogszabályt kell megalkotni az életközösségek védelméről; a Pannon Ökorégióra különösen jellemző erdőssztyepp erdők állományait védelem alá kell helyezni; ahol szükséges, rekonstrukciójukat meg kell kezdeni.
Kötelező természetvédelmi hatástanulmány elkészítését kell előírni a művelési ág váltást megelőzően azokban az esetekben, amikor a változtatásra ítélt művelési ág természeti területnek vagy erdőnek minősül.
Erdőnek minősített terület művelésből való kivonásakor büntetés alóli mentességet kell biztosítani, ha a kivonás természetvédelmi közérdekből valósult meg.
Az Őrségi Nemzeti Park szervezeti önállóságát vissza kell állítani.
A szén-dioxid kereskedelem keretén belül csak az adott területen őshonos erdőtípus létesíthető, telepítésének engedélyezését szigorú természetvédelmi kontroll alatt kell tartani.
A felszíni és felszín alatti édesvizeink és a hozzájuk kapcsolódó természeti értékek megőrzése érdekében a víziútfejlesztés, völgyzárógátas tározók, síkvidéki vízlépcsők és erőművek, és természetes kisvízfolyásokon duzzasztott tavak kialakítása megtiltandó.
2.2.3. Személyi feltételek
Első lépcsőben legalább a természetvédelmi őrszolgálat 2005. évi létszámát kell visszaállítani, a 2006. évi elbocsátások visszavonását kell kezdeményezni; a következő öt év során a szakszemélyzet, elsősorban a természettudományos végzettségű szakemberek és az őrszemélyzet létszámának jelentős évenkénti növelését kell megvalósítani.
Egy mező- és erdőőri hálózat kialakítására van szükség, amely a nem védett területeken levő természeti értékek biztonságára is felügyel.
Egy a védett területeken belül önálló, a rendőrségével megegyező hatáskörű, hatósági feladatot (rendfenntartás, törvényesség) ellátó részleg létrehozatalát javasoljuk.
2.2.4. A szükséges anyagi források biztosítása
A természetvédelemhez szükséges többletforrásokhoz juthat az állam
a központi költségvetésen keresztül az állami bevételek növelése, a pazarló tevékenységek megszüntetése, az elszámolás és ellenőrzés, valamint a pénzmozgások megszigorítása, az adóbeszedés hatékonyságának növelése, a korrupció felszámolása és más intézkedések révén – erre vonatkozó részletes javaslatait az Országos Civil Fórum „Minek a hiánya?” című állásfoglalásában (lásd: http://www.orszagoscivilforum.hu/ dokumentumok.php) tette közzé;
a természetvédelemhez kapcsolódó belépődíjakból a belépődíjas látogatói rendszer kialakítása révén;
kiadványok (képeslapok, térképek, könyvek, jelvények, matricák, stb.) értékesítéséből;
a nemzeti parkok vagyonkezelésében lévő állatállományban képződő felesleg árverezéséből;
a védett területek számára gyűjtendő-gyűjthető adományokból;
a koncessziós tevékenységekből és szolgáltatási díjakból, melyek jelenlegi feltételeit át kell alakítani;
a kártérítésekből, melyek az állami és magánjellegű beruházások, gazdasági, gazdálkodói és egyéb tevékenységek során keletkező természeti károk ellentételezéseként évente akár százmilliós nagyságrendű bevételt jelenthetnének.
2.3. SZEMLÉLETFORMÁLÁS ÉS A TÁRSADALOM FOKOZOTTABB BEVONÁSA A TERMÉSZETI KINCSEK VÉDELMÉBE ÉS GYARAPÍTÁSÁBA
Hosszú távon természeti értékeink hatékony megőrzésére csakis az állampolgárokkal együttműködve van remény. Éppen ezért kiemelt feladatként kell kezelni a lakossággal való szoros, sokoldalú és minél közvetlenebb kapcsolat és együttműködés kiépítését.
A lakosságot meg kell ismertetni lakóhelyének, szűkebb-tágabb környezetének természeti értékeivel és azok jelentőségével, a védett természeti területeken folyó tevékenységekkel, azok céljaival és eredményeivel. Biztosítani kell az információt az ott zajló eseményekről és rendezvényekről.
A természetmegőrzési stratégia készítésének folyamata során biztosítani kell a környezet- és a természet védelmét felvállaló civil mozgalmak és szervezetek számára a hivatalos állami szervezetekkel való folyamatos, érdemi párbeszéd lehetőségét, a megvalósítás során pedig lehetővé kell tenni a valós társadalmi ellenőrzést. Az együttműködéshez egyfajta szervezeti keretet jelenthet a regionális természet- és tájvédelmi tanácsok létrehozása, melyekben a természeti erőforrásokat használók, a területfejlesztők, a tudomány, a helyi civil szervezetek és média képviselői foglalnának helyet.
Támogatni kell azokat a civil szervezeteket, amelyek a védett területeken vagy azokon kívül a hivatásos természetvédelmi szervek partnereiként készek részt venni a szakmai munkában, a természetvédelmi feladatok ellátásában a napi működtetés, illetve egyéb kiegészítő feladatok, kutatás és az ismeretterjesztés terén.
Évente egy alkalommal, a helyi lakossággal közösen meg kell rendezni a Nemzeti Parkok Napját (díjmentes nyílt hétvége speciális programokkal).
Meg kell teremteni a lehetőséget a diákok és nyugdíjasok önkéntes foglalkoztatására, bizonyos feladatok ellátására, egyetemi szakmai gyakorlatban való részvételre.
A társadalmi szervezetek működésének segítésére egy nyílt információs adatbázist kell létrehozni a természetvédelemmel kapcsolatos rendelkezésekről, jogszabályokról és eljárási rendekről.

Az Országos Civil Fórumon 2006. december 12-ei fórumán elhangzottak és egyéb háttéranyagok alapján összeállította: Horváth András, Lendvai Gábor és Kajner Péter


Kérjük, az anyaggal kapcsolatos véleményét ossza meg velünk az alábbi címen!


ORSZÁGOS CIVIL FÓRUM
www.orszagoscivilforum.hu
Kajner Péter  06-30-59-79-119  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.