A természet a motiváció (Tolnai Népújság)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2010. október 30. - ÖKOBERUHÁZÁS Még szebb lett a lengyeli erdei iskola LENGYEL-ANNAFÜRDŐ Felavatták a Gyulaj Zrt. lengyel-annafürdői erdei iskolájának kibővített épületét pénteken. Az átadón Nagyné dr. Szászka Éva, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Fejlesztési Igazgatóságának osztályvezetője dicsérte a beruházást, hiszen az ökotechnikájával jócskán kitűnik az ország többi erdei iskolája közül.
Az elmúlt másfél évben két épületet újítottak föl környezetbarát módon a Turisztikai és Természetismereti Központ területén. Az erdei iskola új tetőterében foglalkoztatót alakítottak ki, és természetrajzi kiállítást rendeztek be. Nagy változást jelent a ház energiafelhasználásának mér séklése, szélerőgépet, napelemeket, napkollektorokat helyeztek el körülötte. A takarékos vízhasználat érdekében pedig szürkevízhasznosító rendszert építettek ki.
A több mint 80 millió forintos fejlesztést támogatással valósították meg.
A másik felújított épület a Szentkúti kunyhó. A romos házat ökoházzá alakították át. A kirándulók itt szembesülhetnek azzal, hogy közművesítés nélkül is minden elérhető. Az energiaellátásról napelem, napkollektor és szélkerék gondoskodik, a vízhez fúrt kútból lehet hozzájutni, a meleget cserépkályha adja, sütni főzni a búbos kemencében és a takaréktűzhelyen lehet, a szennyvizet nádgyökérzónás tisztító kezeli. A megközelítéshez kerékpárokat biztosítanak.
A siker legjobb mércéje azon ban Gál László projektvezető szerint az érdeklődő iskolák növekvő száma. És ahogy a Nemzeti Fejlesztési Bank képviseletében felszólaló Nagy András, valamint a Gyulaj Zrt. vezérigazgatója, Gőbölös Péter is fogalmazott, a gyerekeknek a természet jelenti a legnagyobb motivációt a tanuláshoz. Kupás Deák Zoltán erdészetvezető a kollégák megszállottságáról sem feledkezett meg, amely lehetővé tette a beruházás megvalósulását. H. E.



© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.