Töltsünk el egy napot Matula bácsival és Tutajossal! (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Image

2012. november 28. - „TÜSKEVÁR” VETÉLKEDŐ 2005-ben kezdte és idén fejezte be Balogh György és stábja az új Tüskevár mozifilmet.
Az alkotást október 4-től lehetett megtekinteni Szolnokon, a TISZApART Moziban.
Ennek kapcsán rendezett egy vetélkedőt a TISZApART Mozi és a NEFAG ZRT. Erdei Művelődési Háza 2012. november 24-én, melyre 20 csapat nevezett be. A környező általános iskolák 5-8. osztályos diákjai 3 fős csapatokban versengtek egymással, akiket a nagy létszám miatt két csoportra osztottunk:
9.00 - 12.00 óráig: 10 csapat
Kölcsey Ferenc Általános, Szajol (6 csapat)
Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola (1 csapat)
Tiszaparti Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium (3 csapat)
13.00 – 16.00 óráig: 10 csapat
Belvárosi Általános Iskola (1 csapat)
Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola (2 csapat)
Szandaszőlősi Általános Iskola (6 csapat)
Szent-Györgyi Albert Általános Iskola (1 csapat)
Két módon is összemérhették tudásukat a csapatok: egy elméleti részben, ahol a filmből feltett kérdésekre kellett válaszolniuk, és egy ügyességi-gyakorlati részben, amelynek keretein belül különböző feladatokat kellett megoldaniuk a gyerekeknek a terepen.

Image

A délelőtti és a délutáni csapatok tagjai nagy izgalommal várták a feladatokat.
Az elméleti rész 3 egységből állt: totó kitöltése, hangfelismerés, valamint állatfigura hajtogatás lufiból.
Az elmék „megtornáztatása” után következett a terepfeladatok sora.
Már az érkezésükkor is felfedezték a „Matula kunyhót”, ám itt még feladat is várta a versenyzőket. A kunyhóba lépve felváltva minden csapat tagjai 3 percig tartózkodhattak bent. Ez alatt memorizálniuk kellett, miket láttak odabent. Odaillő és oda nem illő tárgyakkal volt megtöltve a kis kunyhó, melyből kilépve meg kellett nevezniük, mi nem volt odavaló.

Image

A bemelegítés után egy kis ügyességi feladat mozgatta meg a résztvevőket, két petrence rúd segítségével szénát kellett egyik oldalról a másik oldalra átszállítani. Ez a feladat nagy sikert aratott a gyerekek körében, a lelkes „bal-jobb” ütem kántálásától zengett a vadaspark…
Megtanultak horgot kötni, melyet csak egyszer mutattunk meg, és az elkészült horgot botra kötve kihorgászhatták a filmben is szereplő két halat, a harcsát és a nyurgapontyot.
Végül a tűzrakás nehéz feladatával is megküzdöttek.
A feladat azonban kicsit bonyolultabb volt, hiszen csak kimért porcióval indulhatott a tűz csiholása. Az elkészítéshez egy kis darab papír, egy maréknyi szalma és nád, valamint néhány vastagabb ág, és két szál gyufa állt a rendelkezésre. A munka nem volt könnyű, kinek hamarabb, kinek később, de a végén mindenkinek lobogott vagy pislákolt a tüze.

Image

A fáradt versenyzők megérdemelten tértek vissza az ebédlőbe, ahol már várta őket a meleg csipkebogyótea és a friss pogácsa.
Összegzésként egy résztvevő-kísérő szavai: Dobos Erika Ildikó: De jó volt! Köszönjük szépen, igazán érdekes tanulságos és vidám délutánt töltöttünk tegnap a „Tüskevárban”!
Mindenkit szeretettel várunk vissza!
További képek a vetélkedőről:
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=548885765136965&set=a.548885328470342.146765.397673436924866&type=1&theater


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.