Irány a Zselic!

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Image

FEKETE HARKÁLY TANÖSVÉNY A TÖRÖCSKEI ERDŐBEN

2010. március 27-én szombaton, 10 órakor avatták fel a Zselic első tematikus, főként az erdő életével foglalkozó tanösvényét a Kaposvár közelében található töröcskei erdőben. A WWF Magyarország segítségével létrehozott bemutató útvonal avatását követően indított jelvénygyűjtő túrán 50-60 érdeklődő vett részt, bejárva a mintegy négy kilométeres távot az egyre kellemesebbé váló időben.

A Zselici Tájvédelmi Körzet erdőterületén kialakított FEKETE HARKÁLY TANÖSVÉNY egy Magyarországon még különlegességnek számító megoldásokat alkalmazó bemutató útvonal. A füzetes tanösvények költségcsökkentési és vandalizmus elleni előnyeit kiegészítettük egy kiemelten környezettudatos elemmel is. Az internetről letölthető információs anyagot kizárólag az érdeklődők nyomtatják ki, ezzel tovább csökkentve a felesleges papírfelhasználást, nyomtatást.

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság honlapjáról (www.ddnp.hu) és partnerszervezetei weboldaláról letölthető útvonalvezető és információs anyag, valamint az ösvény menti fákra festett fekete harkály ábrák és állomás-jelző számok segítik az önálló bejárást, de természetesen igazgatóságunk szakembereitől szakvezetés is igényelhető.

Mit kínál az új tanösvény?
Először is egy kellemes kirándulást, egészséges sétát egy könnyen (kaposvári helyi járatú busszal is) megközelíthető, természetszerű erdőben, Kaposvár közelében.
Érdekes, a helyszínen megtapasztalható – akár kézzel fogható – információkat a zselici erdő életéről: változatos élőhely-típusokat, különféle fafajokat, csodás lágyszárú növényeket. Kis szerencsével rejtett életmódú állatokat is láthatunk.
Az igazgatóság vagyonkezelésében lévő erdőterületen gyakorlatban tapasztalható meg, hogy a sokszor hatalmas fátlan területekkel járó ún. vágásos erdőgazdálkodás helyett mennyivel kíméletesebb a természetes erdőműködtető folyamatokat leutánzó, folyamatos erdőborítást eredményező, természetközeli gazdálkodási mód.
A varázslatos hangulatú égerligetben kanyargó patak felett pallósorról szemlélhető meg a sérülékeny vizes élőhely.
Konkrét, gyakorlati természetvédelmi intézkedésekkel ismerkedhetünk meg: akácfák meggyűrűzése, madárodú-telep, talajerózió elleni védelem.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.