Erdeink művész szemmel a KAEG-nél (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2011. február 25. - 2011 az Erdők Nemzetközi Éve, mely alkalmából a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. képkiállítást szervezett 2011. február 24-től február 27-ig a győri Árkád Bevásárlóközpontban, „Erdeink művész szemmel” címmel. Az ember hajlamos rá, hogy az őt körülvevő dolgokat természetesnek vegye. A nap süt, az eső esik, és a fák nőnek, árnyat adnak, gyönyörködtetnek, elnyelik a széndioxidot, vagy alapanyagot szolgáltatnak az általa nagyon szeretett fából készült eszközöknek, tárgyaknak, melyektől nem szívesen válik meg.

Ez így természetes.

Arra azonban nem nagyon gondol, hogy ez azért lehetséges, (és reméljük, hogy így is marad), mert az erdészek a maguk csendes, visszahúzódó módján teszik a dolgukat, végzik a munkájukat: vigyáznak, odafigyelnek fáinkra, gondozzák az erdőket. Mindezt a munkát úgy végzik, hogy az megfeleljen a napjainkban fontosnak tartott, és sokat hangoztatott „fenntartható fejlődés” szempontjainak. A tartamosság azt jelenti, hogy a nélkül kell kielégíteni a jelen szükségleteit, hogy csökkentenénk a jövendő generációk képességét, hogy majdan ők is kielégíthessék a saját szükségleteiket.

Tehát úgy kell gazdálkodni, hogy mindig szem előtt tartsuk azt a régi intelmet, hogy az erdőket nem apáinktól örököltük, hanem az unokáinktól kaptuk kölcsön!

A Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. erdészeire is ez a felfogás és gyakorlat, a tartamos erdőgazdálkodás a jellemző, amit Mária Terézia erdőtörvénye óta vallanak, a felelős erdőgazdálkodók, miszerint az erdők területe és élőfa-készlete semmilyen körülmények között sem csökkenhet.

A gazdálkodási feladatokon túl azonban közcélú feladatok, és a társadalmi felelősségvállalás is beletartozik a KAEG Zrt. filozófiájába.  

Parkerdőket, pihenőhelyeket, forrásokat, kilátókat, kultúrtörténeti emlékeket tartanak fenn gazdálkodási területük, Győr-Moson-Sopron megye számos pontján. Erdei iskolákat, ökoturisztikai központokat működtetnek.

Sok egyéb feladatuk mellett támogatnak olyan kezdeményezéseket is, mint a mostani képkiállítást megelőző képzőművészeti alkotótábor. A táborba meghívott művészeket vendégül látták a győri erdészetük patkányosi vadászházában és megpróbáltak ízelítőt adni nekik az erdő és mező élővilágából. A 2010-ben tartott alkotótábor résztvevői is a legideálisabb helyszínen, a gyönyörű Szigetközi tájban meríthettek ihletet munkájukhoz.

Az alkotótábor folytatásaként, Orbán Tibor Kaeg vezérigazgató ígéretének megfelelően szervezték meg a jelen kiállítást is.

A kiállítás anyagát az alkotótáborban készített művek legjobbjaiból válogatták.

A résztvevő festők felajánlották, a kiállításon eladott képeik árának 20 százalékát a Kaeg Zrt.-részére csemetetelepítésre, ezzel is hozzájárulva kitűzött céljaik megvalósulásához.

A kiállító művészek:
A Sárváron élő és alkotó Egyházi Tibor, akinek képeinek témája főként a táj és a benne élő vadvilág.
Számos egyéni és csoportos kiállítása volt már az évek során.  

A soproni születésű Iván István, aki középiskolás kora óta a vadászati témájú festmények szerelmese. Műveivel számos kiállításon vett már részt, és Hajnali fürdő című képét a Vadászati és Kulturális Egyesület beválogatta a legjobb magyar vadászfestmények közé. Remek szervező egyéniség, minden évben fontos szerepe van a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. Szigetközi alkotótáborának létrejöttében is.

A kőszegi Kovács Tibor, szintén kicsi gyermekkora óta rajongója a természetnek. A kezdeti grafit technikát később a tus váltotta fel, ma már olajjal és akrillal is dolgozik. Munkásságát Mury-plakettel és a Hubertusz- kereszt ezüst fokozatával ismerték el.

Kőhalmi Tamás a bakonyi gyönyörű kisvárosban Zircen született, így természetes módon hatott rá a települést övező erdők szépsége, hangulata. Meghatározó élmény volt számára a Gemencen eltöltött néhány éve is. A művészettörténeti tanulmányai mellett a restaurálás különböző műfajaival ismerkedett meg.
A kedvenc táj és vadászati témák mellett gyakran fest portrékat és életképeket is. A vadászati Kulturális Egyesület képzőművészeti körének elnöke.

A Somogy megyei Mernyén született Reisz Tamás. Olyan kiváló tanárai voltak, mint a Kossuth-díjas festőművész Benedek György és Kirschmayer Károly szobrászművész. Az elmúlt 35 évben közel 100 önálló kiállításán mutatta be alkotásait a művészetek iránt érdeklődő közönségnek.
Megkapta jelenlegi lakóhelye által adományozott, „Simontornyáért” kitüntetést.



© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.