Az avarban kaparva (Fejér Megyei Hírlap)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2006. május 13.
A mérgező és ehető gombák kísértetiesen hasonlíthatnak egymásra
Fejér megye (szr)- A gombaszezon megkezdődött. A szakértők szerint csak az induljon el gombászni aki pontosan felismeri a mérgező, egészségre ártalmas fajok ismertető jegyeit.

— A kirándulók gyakran nem gyűjtik, hanem szétrugdalják a mérges gombákat, ezért sok fajta kipusztulófélben van - mesélte el lapunknak Klébert Antal, a Vértes Natúrpark egyik munkatársa.
- Leszedik a termőtestüket, ezzel megakadályozva további szaporodásukat. Rengetegen őrzik a gombászás hagyományát, amikor itt a szezon. Ilyenkor a Vértesben a kucsmagomba, a májusi pereszke, a szegfűgomba, az erdei csiperke a legnépszerűbbek.
Klébert Antal szerint a kedvelt gombáknak létezik mérgező párja is, amelyeket a gombászók gyakran összetévesztenek az ehető párjukkal.
— A kísérteties hasonlóságuk miatt keverhetjük össze az-ehető és a mérgező gombákat, ezért csak a hozzáértő embereknek javasolt a gombászás — folytatta. — A kucsmagomba mérgező párja a redős papsapkagomba. A hírhedt gyilkos galóca, amely halálos mérgezést okoz, összetéveszthető a csiperkékkel, a pereszkékkel, a galamb gombákkal. Aki biztosan nem ismeri fel a gyilkos galócát, az ne gombásszon!
A gombaszedőnek három dologra kell figyelnie: a gyilkos galócának fehérek a lemezei, és ha óvatosan, figyelemmel szedjük ki a földből, akkor jól látszik, hogy bocskora, gallérja van. A csiperke lemeze rózsaszínes.
— A sárguló csiperkével vigyázni kell, hiszen az is mérgező. Ezt úgy ismerjük fel, hogy külső érintésre, ha például a kalapja megsérül, megsárgul.
Nem csak hazánkban, hanem a környező államokban is a gyilkos galóca okozza a gombamérgezések kilencven százalékát. A tönkje alján található bocskor gyakran bennragad a földben a helytelen eltávolítás miatt. Késmárki Zoltán, a fehérvári piac felügyelője elmondta: sok esetben az ajándékba kapott gomba sem biztos, hogy ehető.
- A fehérvári piacon mindenki bevizsgáltathatja a saját maga által szedett és az ajándékba kapott gombát is -mondta el. - Itt ingyen és bérmentve meggyőződhetnek ár-talmatlanságáról. Házalótól gombát elfogadni nem szabad. Ha szedni indulunk, akkor kosarat vigyünk magunkkal, amelyben szellősen elfér. A nejlonzacskó alkalmatlan erre a célra, hiszen ebben akár fél óra alatt is megromolhat.
A piacon száz gombafaj kapható és mindegyik csak bevizsgálás után árusítható. A vevő az eladó gombaárusítási jegyét is elkérheti - tudtuk meg Késmárki Zoltántól. Több piacon dolgozott már az utóbbi huszonöt évben, de az általa felügyelt helyeken még senki nem juthatott mérgező gombához.
- Hányinger, izzadás, hasmenés, ezek a mérgező gombák fogyasztása után jelentkező leggyakoribb tünetek. A gyilkos galócával más a helyzet, huszonnégy-negyvennyolc óra múltán jelentkeznek a tünetek, ezért különösen veszélyes, a túlélés esélye tíz százalék. A kutyával, a macskával kísérlet céljából se etessünk gombát, azok úgysem tudják megemészteni.
Aki tehát nem biztos a dolgában, vizsgáltassa meg a piacon a gombát a szakértővel. Ha a gombászás örömeiről nem tudunk lemondani, legalább vásároljunk szakkönyvet és műveljük ki magunkat e téren. És még valami: a mérgező gombákat hagyjuk békén, nem kell rugdalni azokat, hiszen az ehető gombákhoz hasonlóan a természet részei.

 

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.