Finom, de veszélyes lehet a gomba (Tolnai Népújság)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2006. május 20.
Vizsgálat Megelőzhető a mérgezés, ha mindig szakértőhöz fordulunk
Tolna megyében évente átlagosan három-öt esetben fordul elő gombamérgezés. A szezon most kezdődik, köszönhetően a kedvező időjárásnak. A gombával azonban csínján kell bánni.

Tolnában minden Magyarországon honos gombafaj megtalálható. A megyében általában az őszi gombaszezonban fordul elő mérgezés, éves átlagban két-három esetben. Sajnos vannak, akik nem szívlelik meg: házaló árustól ne vásároljanak gombát – mondta Krasznainé Skoda Klára megyei gombatoxikológus. A piacon is kérjék az árustól az engedélyt, amely igazolja, bevizsgált gombát kínál a vevőknek. A termesztett gombákra ez természetesen nem vonatkozik. Akinek nincs szakértelme, ne gyűjtsön gombát. Ha mégis megpróbálkozik, akkor legalább egy szakkönyv legyen a kezében, amelyben az ehető gombák mérgező párjai is megtalálhatók. A gyűjtött gombát minden esetben vizsgáltassák be, mielőtt elfogyasztják, vagy elteszik a fagyasztóba. A gombás ételeket frissen kell fogyasztani, nem ajánlatos másnapra eltenni. Mivel nehezen emészthető, idősek és 5 év alatti kisgyerekek számára fogyasztása főételként nem ajánlott.
A gombamérgezésnek tíz típusa van. A sejtmérget tartalmazó gombafajok okozzák a súlyos mérgezéseket, mivel hoszszú a lappangási idő, ezalatt a méreg felszívódik és életfontosságú szerveket támad meg. Gyomorpanaszokkal kezdődik, csillapíthatatlan hányással, hasmenéssel, lázzal folytatódik. Májkárosodás, gyomor- és bélvérzés, a súlyos vagy kezeletlen esetekben halál lehet a vége. Éppen ezért ellenőrizetlen vagy bizonytalan származású gombát sohase vásároljunk. Szekszárdon, a piacon végez gombavizsgálatot Krasznainé Skoda Klára szerdán és szombaton, 7-től 8 óráig, sürgős esetben az ÁNTSZ megyei intézetében, munkaidőben. A megyeszékhelyen kívül Pakson ellenőriztethetik a gombát a gyűjtők. A piacon minden kedden és pénteken 6-8 óráig végez vizsgálatot Hum Péterné gombaszakértő.

Venter Marianna

Védettet tilos gyűjteni
A Magyarországon található gombafajták közül 35-öt védetté nyilvánítottak, ezek gyűjtése tilos. A védett gombák listája megtalálható a www.golyahir.hu/vedett/gomba.htm honlapon.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.